KAD SESTRA DIGNE RUKU NA BRATA: Ovo su ZLOČINI zbog kojih je Balkan ZANEMEO
Foto: Profimedia

Pamti se svega nekoliko slučajeva

KAD SESTRA DIGNE RUKU NA BRATA: Ovo su ZLOČINI zbog kojih je Balkan ZANEMEO

Crna Hronika -

Slučaj da sestra ubije brata je toliko redak da ih je na celom Balkanu upamćeno svega nekoliko, a poslednji se dogodio prošle nedelje u Kraljevu.

Naime, Kraljevčanka S. L. (51) sekirom je pre tačno nedelju dana ubila oca, brata i majku, sa kojima je živela u porodičnoj kući, a razlog tragedije bile su porodične razmirice.

Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

Sličan slučaj pre ovoga dogodio se prošle godine u Donjem Srbu.

NOVA ŽRTVA MASAKRA KOD KRALJEVA: Preminula i majka žene koja je sekirom pobila celu porodicu

Na poziv komšija, koji su čuli svađu brata i sestre, policija je došla u kuću u Zagrebačku ulicu 44, i pronašla beživotno telo Petra Atlije (62), sa brojnim povredama koje su ukazivale na nasilnu smrt, a njegova starija sestra, osumnjičena da mu je nanela povrede, odmah je privedena.

Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

Ubijeni Atlija se u Donji Srb vratio iz Srbije nekoliko meseci ranije, da bi sredio imanje, a kako su ispričale tada komšije, oboje su mnogo pili, što je najverovatnije bio okidač rasprave. Prema njihovim rečima, ona je postajala vrlo agresivna kada bi popila i sa svima se svađala.

Nišlijka udavila brata gajtanom

Pamti se i slučaj iz Niša iz 2000. godine, kada je Dušica Andrejić (53) ubila rođenog brata Miodraga Obradovića (51). Dušica je, posle ponoći 18. marta te godine otključala vrata kuće svoga brata Miodraga, ušla u njegovu sobu, iščupala gajtan iz zida i njime ga udavila. Na sudu se branila time da je htela da mu "prekrati muke" jer je bio teško bolestan.

Ilustracija, Foto: Stefan Jokić
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

Ženska osoba po pravilu ima ulogu davanja nežnosti

Kako stručnjaci objašnjavaju ovakvi zločini su izuzetno retki, jer osećanja sestre prema bratu ni sa čim ne mogu da se uporede. Vrlo je moguća da iza ovakvih ubistava stoje i psihički problemi koji nisu na vreme primećeni.

Aleksandra Janković, Foto: Marina Lopičić
Aleksandra Janković, Foto: Marina Lopičić

- Odnosi između dece istih roditelja zasnovan je na burnim emocijama, i to iz razloga što osoba koja nam je po genetskom materijalu najsličnija nisu roditelji, već brat ili sestra. Kod osoba istog pola može da se pojavi zavist, koja je potpuno prirodna, pa ima i takmičarskih poriva, međutim, u slučaju da su deca različitog pola, posebno u svetu gde je ženska osoba po pravilu negujuća i ima ulogu davanja nežnosti, ta vrsta odnosa predstavlja mali ispit za neko njeno buduće materinstvo kaže psiholog Aleksandra Janković.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Kako dodaje, braća i sestre su posebno vezani jer brat ima ulogu zaštitnika prema sestri, kako zbog kulturnih stereotipa tako i zbog očekivanja roditelja. Tako brat sestri često postaje i reprezent idealnog muškarca.

(Blic/D.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track