KO SU ČLANOVI SRBSKE AKCIJE: Osnivač i idejni vođa pravnik!
Foto: Facebook AFA

Sumnja se i na produženu ruku

KO SU ČLANOVI SRBSKE AKCIJE: Osnivač i idejni vođa pravnik!

Crna Hronika -
Aktivni pripadnici su starosti od 20 do 32 godine, ali se pravnik zaposlen u jednom javnom preduzeću predstavlja kao osnivač i idejni vođa Srbske akcije koji članovima ove grupe daje i pravne savete kako da izigraju zakon i izbegnu krivično gonjenje

BEOGRAD - Nacionalsocijalističku grupu u Srbiji osnovao je diplomac sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Ovaj pravnik star oko 30 godina, predstavlja i idejnog vođu " Srbske akcije", koju je osnovao 2010.

- Pravnik zaposlen u jednom preduzeću, nedavno se pojavio u policiji, čime je hteo da pokaže da nije u bekstvu. Odmah je saslušan zbog sramnog letka protiv Roma. U razgovoru je sve vreme koristio pravničke termine i vešto izbegaovao da sebe dovede u vezu sa štampanjem i deljenjem letaka, kaže dobroobavešten izvor.

On se predstavlja kao osnivač i idejni vođa " Srbske akcije", ali članovima ove grupe daje i pravne savete kako da izigraju zakon i izbegnu krivično gonjenje. Istraga ne isključuje da je ovaj pravnik i nečija produžena ruka.

Foto: Facebook AFA
Foto: Facebook AFA

Osim osnivača, jezgro ove trenutno najaktivnije neonacističke grupe u Srbiji čine trojica mladića među kojima je i uhapšeni F.G. (24), koji je u pritvoru zbog sumnji da je bio organizator akcije deljenja letaka kojima se poziva na linč Roma.

Aktivni pripadnici su starosti od 20 do 32 godine. Svi šalju poruke mržnje Romima, pre svega ali i LGBT osobama i imigrantima. Iako su mahom studenti, neki od njih imaju prekršajne prijave zbog tuča. Pripadnici Srbske akcije razvili su brojne kontakte sa inostranim nacionalsocijalsitičkim grupama. Marširali su u Varšavi na međunarodnom skupu nacionalsocijalista kao i u Temišvaru.

Tinejdžerka iz BiH

Među pripadnicima Srbske akcije u jednom trenutku se pojavila u Beogradu i srednjoškolka, koja je došla iz biH da se školuje. Međutim, kada je policija legitimisala, ona je pričala kako se samo tako oblači i nikada se više nije pojavila na njihovim skupovima.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track