KOBNA IGRA: Bomba raznela šaku dečaku (16)!
Foto: Fonet

Eksplozija kod Ivanjice

KOBNA IGRA: Bomba raznela šaku dečaku (16)!

Crna Hronika -
Mirku N. (16) amputirana leva šaka, a Aleksandra L. (15) pogodili geleri kada su pokušali da rasklope kašikaru koju su našli u napuštenoj kući

IVANJICA - Mirko N. (16) i Aleksandar L. (15) teško su povređeni u eksploziji bombe u četvrtak u selu Grabovac, nedaleko od Ivanjice.Kako saznajemo, Mirku je kašikara raznela levu šaku, dok je Aleksandra nekoliko gelera pogodilo u glavu i telo i obojica su prevezeni u bolnicu u Čačku.Eksplodirala mu u ruciDvojica dečaka bombu kašikaru pronašli su u napuštenoj kući u selu Dubrava i aktivirali je u četvrtak oko 22.30 časa u susednom selu.- U Dubravi su je skrivali nekoliko dana. Preksinoć su uzeli bombu i otišli do mosta u Grabovici, gde su pokušali da je rasklope. Jedan deo bombe, sa upaljačem i osiguračem, našao se u rukama Mirka N. On je u jednom momentu izvukao osigurač i bomba je eksplodirala. Još jedan dečak je bio s njima, ali nije bio na mostu i on je pozvao Hitnu pomoć u Ivanjici. Videlo se odmah da će Mirko ostati bez prstiju, jer mu je bomba bukvalno raznela šaku - priča sagovornik iz istrage.Milisav Popović, koji živi u blizini, kaže da je pored mesta nesreće prošao neposredno nakon eksplozije.- Ništa nije ukazivalo na tragediju. Detonaciju sam samo načuo, ali nisam obratio pažnju jer deca često bacaju petarde, pa je teško razaznati zvuk. Čuo sam da su deca našla bombu u toj napuštenoj kući odmah iza krivine. Doneli su je do mosta, verovatno su hteli da je otvore iz znatiželje. Kažu da je tom jednom dečku otišla šaka jer mu je upaljač eksplodirao u ruci, drugi je povređen. Čitav život sekiracija zbog te dece - kaže uz uzdah Popović.Dečaci su prebačeni u čačansku bolnicu, na odeljenje dečje hirurgije, gde su lekari Mirku amputirali tri prsta leve šake, dok je Aleksandar prošao s povredama po licu.Van životne opasnostiKako nam je rekla dr Nada Lazović, pomoćnica direktora bolnice, Mirko nije životno ugrožen i biće hospitalizovan do daljeg, pa će se pratiti njegovo stanje.Prvi rezultati istrage govore da je bomba zaostala još iz Drugog svetskog rata, ali još nije poznato gde su je dečaci pronašli.- Po nalogu višeg javnog tužioca u Čačku Dragana Kalabe radimo na utvrđivanju svih okolnosti, a posebno na tome odakle im bomba i kome ona pripada - kažu u istrazi.

Meštani šokiraniMOMCI NISU PROBLEMATIČNIKako saznajemo, s Mirkom i Aleksandrom je bilo još dece, ali su samo njih dvojica otišla pored mosta s bombom. Znali su o kakvoj napravi je reč, ali se ne zna zašto su pokušali da je otvore. Maloletnici su priznali gde i kako su došli do bombe.- Porodice povređenih su u šoku. Reč je o momcima koji do sada nisu pravili incidente - kažu meštani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track