KORUPCIJA U EULEKSU: Tužiteljka nije dozvolila istragu protiv Frančeska Florija!

Dala mu imunitet od krivčnog gonjenja

KORUPCIJA U EULEKSU: Tužiteljka nije dozvolila istragu protiv Frančeska Florija!

Crna Hronika -
Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna blokirala je svaku istragu protiv Frančeska Florija bivšeg predsednika Skupštine sudija Euleksa, da je uzeo mito od 370.000 evra od Nusreta Cene iako je imala sve dokaze o korupciji

PRIŠTINA - Glavna tužiteljka Euleksa nije dozvolila istragu - pod tim naslovom dnevnik "Koha Ditore nastavlja pisanje o sumnjama na korupciju unutar Euleksa.

U tekstu se navodi da glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna nije dozvolila nijednu istragu protiv bivšeg predsednika Skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija, mada je imala dovoljno dokaza.

Prema listu, jedan oficir Euleksa je insistirao da se obavi istraga, ali mu je šef Euleksa Bernd Borhard naredio da zatvori istragu. Dan kasnije Euleks je naredio istragu protiv tužiteljke Marije Bami, koja je obezbedila dokaze za korupciju.

"Koha Ditore" piše da je glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna blokirala svaku istragu protiv Frančeska Florija. Dokaze o njegovoj umešanosti Novotna je, tvrdi dnevnik, već imala u rukama, međutim, zabranila je bila kakvu istragu. U pismu koje je Novotna dobila od jednog stanovnika Kosova (poznat redakciji Koha Ditore) se kaže da je Frančesko Flori uzeo mito u iznosu od 370 hiljade eura od Nusreta Cene, na šta je Novotna odgovorila da "zaposleni Euleksa ima imunitet od krivičnog gonjenja".

U nastavku istraživanja o umešanosti zvaničnika Euleksa u korupciju "Koha Ditore" donosi zvanična dokumenta koji dokazuju sve što je pisano kao i jedno pismo koje je Novotna marta 2012. napisala licu koje je upozorilo na korupciju.

"Poštovani, moja kancelarija je razmotrila sa pažnjom vašu žalbu koju ste poslali gospodinu Ismetu Kabašiju, glavnom tužiocu Republike Kosova, protiv sudije Euleksa gospdina Frančeska Florija", kaže se u tom pismu i dodaje da "Vas obaveštavam da kancelarija tužioca Euleksa zbog ove situacije i nedostatka dokaza ne vidi osnovu za iniciranje istrage protiv sudije Florija", piše Novotna.

Međutim, dokazi koje je ona imala u rukama bili su dovoljni, tvrdi list, da se inicira istraga. Većinu tih dokaza je njoj predala tužiteljka Marija Bami koja je suspendovana u petak uz obrazloženje da je sarađivala sa "Koha Ditore", iako dnevnik uopšte nije bio u kontaktu sa njom.

Odbijanje Novotne da se istraži Frančesko Flori pominje se i u pismu tužiteljke Bami poslatog Euleksu i Novotnoj, ali je Jaroslava odgovorila da ne može da se vodi istraga protiv Frančeska Florija jer on ima imunitet.

U tekstu "Koha Ditore" se kaže da je veliki broj svedoka pisao juna 2012. godine da je Frančesko Flori uzeo mito od 360 hiljade eura da bi se oslobodio Nusret Cena za slučaj "bomba kod lokala Sekiraca". Bami je ukazala istražiocima unutrašnje kontrole da to nije stara vest jer se tako pričalo i u slučaju Tolaja. Nakon tih dokaza oficir Mišel Migerode sastao sa šefom Euleksa Berndom Borhardom i njegovim zamenikom. Oficir Migerode je dobio odgovor da neće biti pokrenuta istraga protiv Frančeska Florija. Šef Euleksa je rekao oficiru Mišelu Migerodfu da zatvori istragu. To se dokazuje e-mailom od 23 jula. Sutradan Euleks je otvorio istragu protiv Marije Bami za diciplinski prekršaj, piše "Koha Ditore".

Sumnje da je novac kao mito dat Floriju u Albaniji potvrđuje jedna odluka suda u Tirani. Po toj odluci izuzev Frančeska Florija, pod istragom je i Mahmut Halimi, bivši advokat Besnika Hasanija i brat Besnika Hasanija, Florim Hasani. Po odluci suda, sumnja se da je Frančesko Flori uzeo mito od 750 hiljada evra za oslobađenje troje optuženih za dva teška krivična dela na Kosovu, jedno za eksploziju u lokalu "sekiraca" i trostruko ubistvo porodice Baftiu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track