KOSOM PREREZALA VRAT: Darinka (58) se ubila zbog straha od otkaza, kredita i kašnjenja plate
Foto: Nebojša Mandić

Tuga u Beogradu

KOSOM PREREZALA VRAT: Darinka (58) se ubila zbog straha od otkaza, kredita i kašnjenja plate

Crna Hronika -
Na poslu stalno prete otkazima, a Darinka, to nije mogla da podnese. Poslednja dva meseca je bila pod stalnom presijom, u strahu, plakala je. Bila je toliko loše da su je kolege nekoliko puta vodile kući - kažu njene kolege iz Zaštitnim radionicama posle vesti da je počinila samoubistvo

BEOGRAD - Darinka Čukanović (58), koja je u nedelju sebi prerezala vrat kosom, ubila se zbog stalnog straha od otkaza, kredita i kašnjenja plata.To kažu njene kolege u preduzeću “Zaštitne radionice” u okviru „Železnica Srbije“.

- Na poslu stalno prete otkazima, a Darinka, odnosno Bosa kako smo je svi zvali, to nije mogla da podnese. Poslednja dva meseca je bila pod stalnom presijom, u strahu, plakala je. Bila je toliko loše da su je kolege nekoliko puta vodile kući - kažu u “Zaštitnim radionicama”.

Darinka u ovom preduzeću radi duže od deset godina. Pre toga je radila u “Kluzu”, ali je dobila otkaz.

- Bila je vrstan krojač, majstor zanata. Prvo je primljena pod ugovorom, a posle je dobila posao za stalno. Bila je šef krojačima. U njenom pogonu su sve gluvoneme žene, jer ovde uglavnom rade invalidi i težak je posao, često se radi i subotom i nedeljom.

Tri plate kasne, a Bosa je imala ratu kredita od deset hiljada dinara. I plata je mala, sa sve prevozom, nije primala više od 30.000 dinara - pričaju Darinkine kolege.

U martu nekoliko radnika ove firme odvažilo se da stupi u štrajk.

Blokirali su vozove iz beogradske gradske železnice.

- Bosa nije štrajkovala. Nije smela. Bojala se da će dobiti otkaz. Bila je tako mirna, staložena žena, ali pritisak na poslu ju je ubijao. Ljudi ovde rade najteže poslove, čistimo ve-ce, crpimo jame, kosimo oko pruge. Ona je preživela otkaz u “Kluzu” i bojala se da opet ne ostane bez posla. U poslednje vreme je stalno bila tužna i ta tuga i strah su joj i presudili - pričaju kolege.

Policajce bilo sramota

Bosine kolege kažu da je štrajk u martu “sredila” policija.

- Došli su i rekli da će da hapse. Onda je izašla koleginica koja nema ruku i kolega koga su vagoni udarili. Ponudili su se da budu uhapšeni... Policajce je bilo sramota - pričaju kolege.

Milan Bojinović, savetnik direktora “Zaštitne radionice”, kaže da plata kasni samo jedan mesec.

(EPK/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track