KRVAVA SERIJA KRIMINALNIH OBRAČUNA: Ubijaju se zbog 200 miliona evra!
Foto: Dragan Kadic

Borba za prevlast na narko-tržištu odnosi žrtve

KRVAVA SERIJA KRIMINALNIH OBRAČUNA: Ubijaju se zbog 200 miliona evra!

Crna Hronika -
U poslovima s drogom brzo se dolazi do velikih para, tržište se stalno širi, objašnjavaju stručnjaci. Svi hoće deo tog kolača za sebe, a konkurencija to ne želi da dozvoli

BEOGRAD - Većina kriminalnih obračuna u proteklih nekoliko godina u Beogradu i Srbiji dogodila se zbog preraspodele teritorije na narko-tržištu.

Stručnjaci ističu da ovo ne čudi jer srpsko narko-tržište vredi više od 200 miliona evra godišnje, pa svaki krupniji igrač želi što veći deo kolača.Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže da zbog toga već godinama traju žestoki sukobi između kriminalaca.- U poslovima s drogom brzo se dolazi do velike količine novca, krivica se teško dokazuje, a tržište se stalno širi, tako da je to sigurno ulaganje u budućnost svakog kriminalca. Svi žele da budu glavni i hoće da preuzmu tržište, ali konkurencija im ne dozvoljava - objašnjava Nicović.Hoće da budu bosoviKako kaže, nakon raspada „zemunskog klana“, bekstva Luke Bojovića i Dejana Stojanovića Keke, nema velikih bosova.- To je jedan od razloga što se narko-bande često obračunavaju. Mnogi bi hteli da zauzmu njihovo mesto i zbog toga dolazi do likvidacija. Drugi razlog za ubistva dilera jeste to što u poslednje vreme oni koji su se bavili obijanjem, krađom kola i drugim vidovima kriminala žele da pređu u posao s narkoticima, a ranije uspostavljene narko-grupe to ne dozvoljavaju - objašnjava Nicović.I kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da svaki diler teži da se osamostali i zauzme deo grada u kojem će biti glavni, zbog čega ratuje s drugim dilerima.Širenje teritorije- Sukobi su nužni, jer u svakom klanu postoji više onih koji žele da se istaknu. Oni se obračunavaju međusobno, ali i s gazdom. Kako bi se otarasili dilera koji hoće da uzme prevlast, angažuju plaćene ubice - ističe Radovanović.On objašnjava kako funkcioniše narko-klan.U okviru klana postoji glavni šef, zatim nekoliko većih dilera, za koje rade oni najslabiji u lancu. Veći diler od bosa dobije spisak ulica, kafića, škola, delova grada u kojima treba da radi i podrazumeva se da ne zalazi na tuđu teritoriju. Međutim, u psihologiji dilera je da uobrazi da je bogomdan i ima težnju da postane lider, zbog čega počinje da otkazuje stopostotnu poslušnost. Počinje da širi teritoriju bez dozvole, prestaje da daje šefu dogovoreni novac. Tako mu se zamera, postaje nepodoban i meta je za likvidaciju - kaže Radovanović.Najveći narko obračuni u poslednje tri godineNekoliko istaknutih ličnosti iz beogradskog podzemlja likvidirano je uglavnom u sačekušama, a u ovim okršajima stradalo je dosta ljudi koji su bili povezani sa Dejanom Stojanovićem Kekom

Vladan Veličković (37): Ubijen 18. januara 2015.Veličković je ubijen u hotelu „Majdan“ na Voždovcu, kad su nakon svađe Stanko B. i Nemanja I., koji su u bekstvu, zapucali na njega. Veličković je u dosijeu imao prijave za nasilničko ponašanje, oružje i narkotike. U policiji sumnjaju da su motiv njegovog ubistva neraščišćeni računi zbog poslova s drogom ili dugovi.

Aleksandar Bulatović Vojvoda (31): Ubijen 27. novembra 2014.Bulatović je likvidiran na Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu. Nepoznati napadač pogodio ga je sa tri metka u leđa, nakon čega ga je overio u glavu. Sumnja se da je ubijen zbog poslova s narkoticima jer je, navodno, bio jedan od vodećih beogradskih narko-dilera.

Nemanja Loncović (43): Ubijen 23. maja 2013.Loncović, vlasnik restorana „Hacijenda Rodizo“ na Novom Beogradu, usmrćen je na parkingu u Ulici Sretena Mladenovića Mike u Rakovici. Loncović je, navodno, bio jedan od saradnika Dejana Stojanovića Keke, a sumnja se da je ubijen u ratu između Kekinih saradnika i grupe koja mu je otkazala poslušnost.

Miloš Ljubenović (31): Ubijen 24. decembra 2012.Ljubenović je upucan u Ulici Ivana Ribara na Novom Beogradu, na parkingu zgrade u kojoj je živeo. Veruje se da je bio Kekin čovek od poverenja, za koga je, navodno, prao novac od prodaje kokaina. Ljubenović nije imao kriminalni dosije, ali njegovo ime se pominjalo u nekim istragama Kekinog klana.

Vujadin Pejanović (34): Ubijen 17. aprila 2012.Pejanović, zvani Vule Balavi, bio je jedan od istaknutih članova Kekine grupe. Izrešetan je u sačekuši ispred novobeogradskog kafića „Ki Largo“. Sumnja se da je Vule Balavi ubijen u obračunu narko-klanova za prevlast na tržištu droge u Novom Beogradu.

Verenica ubijenog VeličkovićaVLADAN SE BAVIO LEGALNIM BIZNISOM, NIJE IMAO DUGOVEJovana Racković Veličković, verenica Vladana Veličkovića, koji je ubijen u hotelu „Majdan“, kaže za Kurir da on nikome ništa nije dugovao i da nije bio umešan u kriminal, već da se bavio legalnim biznisom. Ona tvrdi da su u javnosti plasirane brojne neistine.- U „Majdan“ je otišao kako bi utvrdio detalje našeg venčanja, zakazanog za 15. februar. Tada je, usled nerazjašnjenih okolnosti, došlo do fizičkog obračuna, nakon čega je mučki ubijen - izjavila je verenica ubijenog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track