LEGIJA KLJUČNI SVEDOK: Ulemek i Zemunci na suđenju za ubistvo Ćuruvije
Foto: Profimedia

26. i 27. septembra

LEGIJA KLJUČNI SVEDOK: Ulemek i Zemunci na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Crna Hronika -

BEOGRAD - Svedočenje ključnog svedoka na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine u centru Beograda, Milorada Ulemeka Legije, zakazano je za 26. i 27. septembar.

To rekao je punomoćnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić, koji je o saslušanju Ulemeka juče obavešten. Pored Ulemeka, kako je dodao, na suđenju bi u tim terminima trebalo da svedoče i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana", braća Miloš i Aleksandar Simović.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek se smatra ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza pred tužilaštvom za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije. U pomenutim terminima Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije.

On inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Djinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana". Braća Simović su takođe na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđića i krivičnih dela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

Za petak 23. septembar, planirano je i ispitivanje nekadašnjeg načelnika DB-a Zorana Mijatovića. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track