MANIJACI: Siluju i imućni i obrazovani!

U Beogradu se prijavi deset seksualnih napada

MANIJACI: Siluju i imućni i obrazovani!

Crna Hronika -
Prosečan silovatelj potiče iz nižeg socijalnog sloja, međutim, među njima ima i školovanih i dobro situiranih muškaraca, kaže inspektor Bojana Dragović

BEOGRAD - Prosečan beogradski silovatelj potiče iz nižeg socijalnog sloja, nema zaposlenje i žrtve vreba u zavučenom haustoru ili neosvetljenom delu parka. Međutim, među njima ima i obrazovanih i imućnih ljudi, poput lekara Ratimira P. (46), koji je pre nekoliko dana uhapšen pod sumnjom da je napastvovao Beograđanku na parkingu Infektivne klinike.- Ne postoji univerzalni profil potencijalnog silovatelja koji bi mogao da nam pomogne da ga prepoznamo pre nego što nešto tako učini. Praksa pokazuje da je reč o ljudima različite strukture ličnosti koji koriste različite metode da dođu do žrtve. U svakom slučaju, veliki deo njih je iz kriminalnog miljea - objašnjava za Kurir Bojana Dragović, samostalni policijski inspektor u odeljenju za krvne i seksualne delikte UKP Beograd.Prema njenim rečima, u prestonici ne postoje posebno rizični delovi grada jer seksualni prestupnici vrebaju na različitim mestima. Ipak, praksa pokazuje da su žene najranjivije noću.

Svuda je rizično- Doba dana ili lokaciju na kojoj se napadi dešavaju nemoguće je odrediti. Najčešće se događa noću, a počinioci biraju neosvetljena mesta u blizini parkova, haustora ili usamljenih autobuskih stajališta - objašnjava sagovornica Kurira.Oni koji vrebaju na mračnim mestima, ženama uglavnom prilaze uz pretnju nožem ili pištoljem.- Često kod sebe uopšte nemaju oružje, ali je dovoljno da žrtva bude ozbiljno zaplašena. Neki od njih prilikom napada koriste silu, dok drugi koriste onesposobljenost žrtve prilikom korišćenja alkohola ili droge - navodi inspektorka.Policija, kako kaže, čini sve da deluje i preventivno kako bi se broj napada maksimalno smanjio, što je, pored oštrije kaznene politike, dalo dobre rezultate.- U 2007. bilo je 30 prijavljenih silovanja, dok je u poslednjih nekoliko godina broj prijava u proseku 10 - objašnjava Dragović.Mnogo povratnikaDugogodišnja statistika napada pokazuje da silovatelji najčešće ne odustaju, čak ni kad budu uhapšeni.- Poznati su nam slučajevi da osuđeni silovatelj koji je tek odslužio dugogodišnju zatvorsku kaznu gotovo odmah po izlasku na slobodu ponovo napadne - dodaje ona.Međutim, za razliku od manijaka koji često nemaju ni stalno mesto stanovanja, bogatiji ređe koriste silu.- Oni najčešće koriste drugi metod - služe se lažnim obećanjima da namame žrtvu i onda koriste priliku da je obljube - objašnjava sagovornica Kurira.

NapasnikZGODAN I BOGAT, A SEKSUALNI PREDATORBeogradskoj policiji dobro je poznat manijak koji je prvi put silovao kad je postao tek punoletan, a potiče iz bogate porodice. Iako je po izgledu, ali i bogatstvu mogao da ima gotovo svaku devojku koju je poželeo, čak četiri devojke prijavile su ga za silovanje.

ApelDEVOJKE, NE IDITE SAME NOĆUIz odeljenja za krvne i seksualne delikte UKP Beograd apeluju na žene da se i same zaštite:- Dešavalo se da mladić doveze devojku ispred same zgrade i tako računa da ju je dopratio i da je ona bezbedno stigla kući. Međutim, dogodilo se da je manijak sačeka u zgradi i siluje. Zbog toga, najbolje je da devojke, naročito kasno uveče, ne idu same, već uvek u društvu. Kad devojka dođe ispred zgrade koja ima interfon, najbolje je da se najavi nekome ko je u stanu kako bi znao da treba da je očekuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track