MEGASKANDAL U PEĆI: Fakultet kapom i šakom delio moćnicima lažne diplome
Foto: Marina Lopičić

S lakoćom diplomirali

MEGASKANDAL U PEĆI: Fakultet kapom i šakom delio moćnicima lažne diplome

Crna Hronika -
Čak 503 svršena studenta Fakulteta primenjenih nauka biznisa u Peći nikad nisu ni ušla u to zdanje, a kamoli da studiraju i diplomiraju, ali svi su politički jaki

PEĆ - Osnovno tužilaštvo u Peći istražuje megaskandal sa lažnim diplomama na Fakultetu primenjenih nauka biznisa u tom gradu jer se ispostavilo da u arhivi rektorata te ustanove ne postoji čak 503 od 505 studenata!

Visoki zvaničnici Kosovske obaveštajne agencije (KOA), univerzitetski profesori, visoki menadžeri javnih i privatnih komanija su među onima koji su dobili diplomu na ovom fakultetu iako nikada nisu bili upisani kao studenti niti su ikada prisustvovali predavanjima, piše Zeri. Taj fakultet, nekada deo Univerziteta, izdvojio se u fakultet "Hadži Zeka".

Opštinski sud u Peći optužio je 35 predstavnika Fakulteta primenjenih nauka i biznisa u Peći da su učestvovali u izdavanju falsifikovanih diploma u periodu od 1999-2004. godine

Tužilaštvo je identifikovalo niz visokih funkcionera s tim diplomama. Među njima je direktor revizije u kosovskoj Agenciji za privatizaciju Ujkani Ćazimi, koji je 2002. godine dobio diplomu ovog fakulteta. On sam rekao je novinarima lista Zeri da nikada nije bio student tog fakulteta, a isto je kazao i Dževat Nurboja, prorektora univerziteta "Hadži Zeka”, koji prvi put čuje za tako nešto i kaže da je magistrirao u Engleskoj. Takođe, na spisku tužilaštva je i nedavno imenovan direktor Pošte Telekoma Kosova Agron Mustafa, kao i dekan Pravnog fakulteta Kol Krasnići.

Pravni zastupnik univerziteta je rekao za Zeri da je pre nekoliko nedelja video dokumenat u kom se navodi više od 500 osoba koje su uzele diplome a da nikad tamo nisu studirale. On je kazao da je odmah otišao u inspektorat i dodao da među tih 500 osoba koji su politički veoma snažni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track