TUŽILAŠTVO: Narednih dana optužnica za ratni zločin u Štrpcu
Foto: Beta Arhivska

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije

TUŽILAŠTVO: Narednih dana optužnica za ratni zločin u Štrpcu

Crna Hronika -
Predistražni postupak se vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije završilo je predistražni postupak protiv pet osoba osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcu pre 22 godine i narednih dana će biti podignuta optužnica, saopštilo je danas Tužilaštvo.

Predistražni postupak se vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Akcijom dva tužilaštva ranije je uhapšeno 15 osumnjičenih - pripadnika Višegradske brigade i paravojne formacije "Osvetnici" - pet na teritoriji Srbije i 10 na teritoriji Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su 27.marta 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Osumnjičeni su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine gde su ih hicima iz vatrenog oružja lišili života i bacili njihova tela u Drinu. U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine dok se još traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track