NASILJE: Kamenovan autobus sa srpskim srednjoškolcima na KiM
Foto: Nebojsa Mandic

Težak incident

NASILJE: Kamenovan autobus sa srpskim srednjoškolcima na KiM

Crna Hronika -

ŠILOVO - Četvorica neidentifikovanih mladića kamenovali su danas oko 13 časova školski autobus na putu Šilovo -Koretište na Kosovu i Metohiji, koji je kućama vraćao učenike iz Medicinske škole i Gimnazije.

Povređenih nije bilo, javila je TV Puls iz Šilova, a na autobusu je pričinjena manja materijalna šteta.

Marko Đurić: Za incident krivi političari u Prištini

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da za napad na školski autobus sa srpskim srednjoškolcima "krivi političare u Prištini", jer su neposredno odgovorni za stvaranje atmosfere nasilja, dok međunarodnu zajednicu poziva da preduzme korake kako bi se što hitnije pacifikovala politička klima u pokrajini.

Kamenovanje autobusa punog srpskih srednjoškolaca na Kosovu i Metohiji, u kojem samo pukom srećom nije bilo povređenih, još jedno je upozorenje šta se može dogoditi kada se neodgovorna politika ukoreni kao vrednosni i vaspitni model, navodi se u pisanoj izjavi Đurićaa.Ta situacija, smatra Đurić, posledica je političke matrice čiji autori u Prištini, praveći od Srba dežurne krivce za sve, pokušavaju da izbegnu odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje na Kosovu i Metohiji.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Današnji incident za koji je, prema tvrdnjama očevidaca, odgovorna grupa maloletnika, nažalost svedoči koliko je duboko ukorenjena mržnja prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji i koliko ozbiljne posledice ona može imati ukoliko albanska politička elita nastavi da raspaljuje šovinizam kod svojih birača, upozorio je on.

Đurić je istakao da ne želi da krivi mlade Albance, koji su godinama radikalizovani i hranjeni mržnjom.Odgovornost za tragediju koju su danas umalo izazvali je, pre svega, na onima koji su ih učili da je bacanje kamenica na Srbe bogougodan ili društveno koristan čin, poručio je Đurić.

Zamenik direktora kosovske policije za gnjilanski region Šaban Azizi potvrdio je da su četiri neidentifikovana mladića su na putu Šilovo–Koretište, u opštini Gnjilane, kamenovala školski autobus koji je vraćao učenike iz medicinske škole i gimnazije i da nema povređenih u incidentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja