NEĐO KASAPIN PRED LICEM PRAVDE: Osumnjičeni za masovne likvidacije, uspešan bizinismen u Srbiji

Tužilaštvo za ratne zločine

NEĐO KASAPIN PRED LICEM PRAVDE: Osumnjičeni za masovne likvidacije, uspešan bizinismen u Srbiji

Crna Hronika -
Nedeljko Milidragović je rođen u Sokocu, u BiH. a posle rata je živeo u Beogradu. Pored nadimka “Kasapin”, imao je još dva za vreme rata “Pajo” i “Lego”

Nedeljko Milidragović je rođen u Sokocu u BiH, a posle rata je živeo u Beogradu. Pored nadimka "Kasapin", imao je još dva za vreme rata - "Pajo" i "Lego". Tereti se za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učešće u njima

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, MUP Republike Srbije, Služba za otkrivanje ratnih zločina, u jutarnjim satima lišila je slobode za sada sedam lica na različitim lokacijama u Srbiji.

Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Republike Srbije, sedam osumnjičenih, N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeni su u Tužilaštvo, navodi se u saopštenju službe Tužilaštva za odnose s javnošću.Kako prenose mediji, “najvažnija osoba” koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak “Neđo Kasapin” i koji je posle rata postao uspešni biznismen u Srbiji.

Mediji u Bosni podsećaju da je sud BiH u julu 2012. godine potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Milidragovića i njegovog zamenika Alekse Golijanina.

Oni se terete za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učešće u njima.

Milidragović i Golijanin bili su nedostupni institucijama BiH, ali su saslušani u Srbiji pre podizanja optužnice.

Nedeljko Milidragović je rođen u Sokocu, u BiH. a posle rata je živeo u Beogradu. Pored nadimka “Kasapin”, imao je još dva za vreme rata “Pajo” i “Lego”.

U optužnici se navodi da su Milidragović, kao zapovednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS i Golijanin, kao zamenik zapovednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili ratne zločine.

Zločin u Srbrenici odmazda za zločin muslimana  u Kravici?!
Zločin u Srbrenici odmazda za zločin muslimana u Kravici?!

- Milidragović je 12. jula ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te iz zarobljeničkog logora izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio - piše u optužnici.

Takođe, kako se navodi, Milidragović je naredio likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici i ubio dvojicu zarobljenika koji su se predali na cesti između Bratunca i Konjević Polja.

- Nakon zarobljavanja grupe od 50-ak Bošnjaka Milidragović je izdvojio dečaka između 10 i 13 godina i jednom vojniku izdao naređenje da ga odvede i ubije. Ostalim zarobljenicima svezali su ruke i Milidragović ih je odveo u zarobljenički objekat Zemljoradničku zadrugu, gde im se gubi svaki trag - dodaje se u optužnici.

- Hapšenje sedam osoba osumnjičenih da su počinili ratni zločin protiv civila na lokalitetu Kraviceu Srebrenici je poruka da ni srebreničke žrtve, ali ni počinioci ratnih zločina neće biti zaboravljeni. Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se Tužilaštvo za ratne zločine bavi masovnim ubistvima civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici - kaže zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić dodaje da se Srbija približava ključnom trenutak u suočavanju s prošlošću:- Mi se nikada nismo bavili zločinom takvih razmera. Veoma je važno da Srbija zauzme jasan stav prema Srebrenici kroz sudski proces.

Uhapšen i osmi osumnjičeni

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je uhapšen i osmi osumnjičeni za ratni zločin protiv civila na lokalitetu Kravice u Srebrenici.

Vekarić je precizirao da je jutros na različitim lokacijama u Srbiji uhapšeno sedam osoba, a nešto kasnije i osmi osumnjičeni i to u Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track