Neuropsihijatar o masakru u Kanjiži: Drastična agresija podstaknuta alkoholom!
Foto: Nemanja Pančić

Težak slučaj nasilja u porodici

Neuropsihijatar o masakru u Kanjiži: Drastična agresija podstaknuta alkoholom!

Crna Hronika -
Nasilje u porodici i svi oblici agresije moraju konačno videti svetlost dana i moraju biti mnogo drastičnije kažnjavani...inače će nam se ubuduće događati sličcne situacije, kaže Slavica Đukić Dejanović direktor najveće psihijatrijske ustanove u Srbiji "Dr Laza Lazarević"

BEOGRAD - Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović smatra da je do današnje tragedije u okolini Kanjiže došlo zbog drastične agresije podstaknute alhoholom kod počinicoca i ukazuje na neophodnost preventivnog delovanja u svim slučevima nasilja u porodici.

"Tragedija je očigledno izazvana afektom agresije od počinioca ubistava i vrlo verovatno da alhohol, kao faktor olakšanja za ovako zlo delo, ima bitnih uticaja", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela i da će, "o kakovoj se osobi radi i da li je ona imala neki poremećaj ličnosti ili mentalnu bolest ili je bila relativno zdrava, a impulsivna i teško kontrolisala svoje ponašanje, moći više da se sazna nakon ekspertize i uvida u sve detalje".

Đukić Dejanović, koja je direktor najveće psihijatrijske ustanove u Srbiji ""Dr Laza Lazarević"", kaže i da su za to neophodan i uvid u sudske spise i događaje koji su prethodili tragediji

"U svakom slučaju, radi se o osobi koja nije, najverovatnije, prvi put ispoljila agresiju, ali je prvi put ispoljila ovakvu drastičnu agresiju...i sigurno da je bilo elemenata koji su i ranije upućivali na to da ponašanja mogu biti neprimerena i da kontrola tih ponašanja može izostati i da je verovatno alhohol imao neželjena dejstva", rekla je ona.

Đukić Dejanović ističe i da je, sa apsekta prevencije, neophodno da se unutarporodični sukobi ne smeju kriti i biti tabu teme.

"Nasilje u porodici i svi oblici agresije moraju konačno videti svetlost dana i moraju biti mnogo drastičnije kažnjavani...inače će nam se ubuduće događati sličcne situacije, ako ovo ne bude opomena i za zajednicu i za porodicu i za zdravstvo, socijalna institucije...", rekla je ona.

U toku je istraga o tragediji porodica Šefer i Bajtaji, u kojoj je u selima Martonoš i Orom ranije danas život izgubilo sedam osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track