OD POLICIJE BEŽAO KROZ PROZOR: Slovački Gazda Jezda proneverio 500 miliona evra i sakrio se u Srbiji
Foto: 21

Dolijao prevarant

OD POLICIJE BEŽAO KROZ PROZOR: Slovački Gazda Jezda proneverio 500 miliona evra i sakrio se u Srbiji

Crna Hronika -
Oni su 1997. građanima obećavali velike zarade na ime depozita za navodne investicije. Više od 172.000 Slovaka uplatilo je oko 500 miliona evra. Pet godina kasnije, prevaranti su zatvorili sve poslovnice i pobegli iz zemlje

Najveći slovački prevarant, koji je opljačkao narod za 500 miliona evra, uhapšen je po poternici u Novom Sadu gde je godinama lagodno živeo.

Slovak František Matik, koji je varao građane po sličnom receptu kao Dafina i Jezda u Srbiji, uhapšen je po Interpolovoj poternici, a krio se pod lažnim imenom Branipek Fero. U Slovačkoj je u odsustvu osuđen na 11,5 godina zatvora zbog milionske prevare koju je osmislio sa Vladimirom Frunijem i Marijanom Sebescakom.

Oni su 1997. osnovali preduzeća “BMG invest” i “Horizont” i građanima obećavali velike zarade na ime depozita za navodne investicije. Više od 172.000 Slovaka uplatilo je oko 500 miliona evra (14,5 milijardi slovačkih kruna). Pet godina kasnije, prevaranti su zatvorili sve poslovnice i pobegli iz zemlje. U Hrvatskoj su 2002. uhapšeni Fruni i Sebescak, dok se Matiku gubi svaki trag.

Kako potvrđuju izvori iz Slovačke, Matik je iz zemlje izneo veliku sumu novca.

- Prema zakonima u Slovačkoj, sud je Matiku i saradnicima oduzeo samo nekretnine, dok je ostao novac na bankovnim računima i u gotovini. Slovačka policija pretpostavlja da je Matik veliku sumu novac sakrio, a da je jedan deo odneo u Srbiji, gde je investirao - objašnjava naš izvor.

Pre mesec dana novosadska policija je dobila informaciju od Interpola da se Matik krije u Vojvodini. Ubrzo, lociran je u Novom Sadu, gde je u sredu i uhapšen. František je u Novom Sadu živeo potpuno lagodno, a čak je i pokrenuo privatan biznis.

Prilikom hapšenja osumnjičeni je pokušao da pobegne kroz prozor, ali je sprečen. Imao je falsifikovana dokumenta na drugo ime. U stanu je bila i njegova nevenčana supruga, takođe Slovakinja - kaže izvor ističući da je Matik prvobitno ubeđivao novosadsku policiju da je u pitanju greška., međutim, kada smo mu predočili da sve znamo, odustao je od farse i mirno se predao - kaže naš sagovornik.

Hronologija

  • 1997.

Vladimir Fruni, Marijan Sebescak i František Matik osnivaju preduzeća „BMG invest” i „Horizont” Slovačkoj

  • 2002.

Kompanija zatvara sve filijale. Hrvatska policija hapsi Frunija i Sebescaka i deportuje ih u Slovačku. Matik nestaje, a istraga je proširena na još tri osobe koje su kao investitori navodno u kompaniju ulagale novac

  • 2006-2007.

Kompanija gubi sve nekretnine. Sud osuđuje Frunija i Matika u odsustvu na 11,5 godina zatvora, a Sebescaka na sedam

  • 2011.

Fruni izlazi iz zatvora, dok Sebescak umire od karcinoma

  • 2014.

I dalje se sudi trojici investitora

Da se Matik osećao vrlo opušteno u Novom Sadu, potvrđuje i činjenica da je imao dva stana, u naselju Adice i u Ulici Branimira Ćosića, koji se vodi na njegovu suprugu. Komšije iz ulice su ga retko viđale, ali ga opisuju kao „samouverenog čoveka sa novcem“.

Matik je u međuvremenu čak otvorio i špediciju u Novom Sadu, a policija trenutno proverava njegova poslovanja u ovoj firmi. Njemu je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor odakle će ubrzo biti vraćen u Slovačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track