PAD VOJNOG HELIKOPTERA MI-17: Izveštaj stigao u Tužilaštvo
Foto: Reuters

Tragedija u Surčinu

PAD VOJNOG HELIKOPTERA MI-17: Izveštaj stigao u Tužilaštvo

Crna Hronika -
O sadržaju izveštaja javnost će biti obaveštena u četvrtak 2.aprila, ili najkasnije u petak, 3.aprila

BEOGRAD - Izveštaj vojne komisije o padu helikoptera stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da će izveštaj biti analiziran i da će o njemu javnost biti obaveštena u četvrtak, 2.aprila, ili najkasnije u petak, 3.aprila.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da je pročitao i drugi izveštaj i da u njemu "nema Bog zna šta spektakularno", ali da je bilo tehničkih propusta.

Vučić je rekao da u izveštaju postoje dve važne stvari koje će javnost saznati, i dodao da je sigurno da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu odlučno doprineli nesreći.

Helikopter je u Beograd prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara, a u javnosti se spekulisalo o tome da li je narrusen lanac komandovanja u operaciji, kao i o tome zbog čega je helikopter sletao u Beograd uprkos lošim vremenskim uslovima.

Komisija za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera 13. marta, je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Više javno tužilaštvo je zahtevom od 16. marta tražilo "svu dokumentaciju sačinjenu u vezi sa kritičnim događajem, pre svega nalaze komisija koje su formirane da ispitaju uzroke koji su doveli do nastanka pada vojnog helikoptera HT-48", kada je poginulo sedam osoba.

"Komisija je došla do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom ima oko 500 stranica", kaže se u saopštenju.Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Komisija je obuhvatila specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track