PALJENJE STRANIH AMBASADA U BEOGRADU: Izricanje presude za 11 optuženih 9.septembra
Foto: Dado Djilas

Posle mitinga Kosovo je Srbija

PALJENJE STRANIH AMBASADA U BEOGRADU: Izricanje presude za 11 optuženih 9.septembra

Crna Hronika -
Presuda će biti izrečena Dejanu Vučkoviću, Djorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću, Dušanu Sedlaru, Aleksandru Ercegu, Filipu Backoviću, Draganu Marinkovu, Mladenu Nebrigiću, Marku Novitoviću, Draženku Nikoliću i Milanu Tomasu. Protiv Milana Dubočanina postupak je razdvojen i njemu će presuda biti naknadno izrečena

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu zakazao je za sredu 9. septembra izricanje presude protiv 11 optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija", pošto je protekle sedmice u tom slučaju okončano suđenje.

Presuda će biti izrečena Dejanu Vučkoviću, Djorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću, Dušanu Sedlaru, Aleksandru Ercegu, Filipu Backoviću, Draganu Marinkovu, Mladenu Nebrigiću, Marku Novitoviću, Draženku Nikoliću i Milanu Tomasu. Protiv Milana Dubočanina postupak je razdvojen i njemu će presuda biti naknadno izrečena.

Tužilaštvo optužene tereti za krivično delo izazivanje opšte opasnosti i u završnoj reči je predložilo da budu osuđeni dok je odbrana poricala krivicu.

U optužnici se navodi da su optuženi kritičnog dana oko 18.30 organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

U toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg nacelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track