POSLE KUMANOVA HTELI OTIĆI U SIRIJU: Teroristi planirali priključenje Islamskoj državi
Foto: Printscreen

Novi detalji

POSLE KUMANOVA HTELI OTIĆI U SIRIJU: Teroristi planirali priključenje Islamskoj državi

Crna Hronika -
Posle osvajanja zatvora u Podujevu teroristi iz Kumanova planirali da sa oslobođenim zatvorenicima odu u Siriju i pridrže se Islamskoj državi

PRIŠTINA - Dvojica ubijenih Albanaca u oružanom sukobu u Kumanovu, Beg Rizaj i Mirsad Ndrecaj, planirali su napad na veoma dobro čuvani zatvor u Grdovcu, kod Podujeva da bi oslobodili Burima Basu i Bedri Krasnićija, ozloglašene kriminalce indoktrinirane ekstremnim verskim fanatizmom.

Prema podacima Kosovske informativne agencije i policije, na koje se poziva prištinska Koha Ditore, plan je bio da se Basu i Krasnici, nakon oslobađanja, priključe teroristickim grupama IS u Siriji.

Uz tvrdnju da je imao uvid u istražne spise, list navodi da se takav zaključak nameće na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora zatvorenika sa njihovim kontaktima spolja.

Oružani napad na zatvor radi oslobađanja Base i Krasnićija trebalo je da izvede grupa od 44 osoba na čelu sa Rizajom i Ndrecajem.

Inače, Basu i Krasnići su višestruki povratnici, profilisani kao verski ekstremisti.

Krasnići je, podseća list, bio borac OVK, a osuđen je na 27 dugu zatvorsku kaznu zbog ubistva dvojice pripadnika policije i sa još 17 godina zatvora za kidnapovanje biznismena Azema Morine.

Ubijeni policajci su se bavili istragom ubistva Tahira Zemaja, tada savetnika za bezbednost predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Burim Basa je osuđen na 16 godina zatvora za nekoliko krivicna dela uglavnom kidnapovanja, ali se smatra veoma opasnim, piše Koha.

( Tanjug/Koha)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track