POSLOVE UGOVARALI U TIVTU: CG policija i DEA pohapsila trojicu švercera oružja!
Foto: Dragan Kadić

Kupovali pištolje, puške i raketne bacače

POSLOVE UGOVARALI U TIVTU: CG policija i DEA pohapsila trojicu švercera oružja!

Crna Hronika -
Dvojica državljana Rumunije i bivši italijanski poslanik uhapšeni su u Crnoj Gori dok su ugovarali posao sa maskiranim agentima DEA koji su se predstavili kao kupci naoružanja za terorističku organizaciju FARC koja operiše u Kolumbiji

PODGORICA - Ne sluteći da se obruč oko njih steže trojica međunarodnih švercera oružja Rumuni Kristijan Vintila (44) i Virdžil Flaviju Georgesku (42) i Italijan Masimo Romanjoli (43) tri puta su od maja do oktobra dolazili u Crnu Goru kako bi se sastali sa navodnim kupcima oružja.

U Crnoj Gori čekali su ih agenti američke DEA, koji su se predstavljali kao saradnici terorističke organizacije Revolucionarna armija Kolumbije (FARC). Lisice na ruke Vintili, Georgeskuu i Romanjoliju stavljene su tek nakon što su svi njihovi kontakti zabeleženi i dokumentovani.

Prema nezvaničnim informacijama iz Uprave policije, dvojica Rumuna uhapšena su u ponedjeljak u podgoričkom hotelu “Ramada”. Italijana su dan kasnije, umesto poslovnih partnera na podgoričkom aerodromu sačekali policajci. Rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović je kazao da se Vintili, Georgeskuu i Romanjoliju optužnicom stavlja na teret da su pokušali da prodaju vojno oružje - od pištolja do raketnih bacača osobama za koja su verovali da su povezana sa FARC.

Nakon hapšenja sudija za istrage Višeg suda u Podgorici odredio im je ekstradicioni pritvor, a Đurović je kazao da su u toku aktivnosti oko njihovog izručenja SAD.

Prema američkoj optužnici, Georgesku, kao posrednik u švercu oružja, upoznao je švercere Vintilu i Romanjolija sa tri osobe koje su se predstavile kao predstavnici ili saradnici FARC.Georgesku je od od maja do avgusta u više telefonskih razgovora rekao prvom agentu da ne bi trebalo da priča telefonom o svojoj vezi sa FARC. Od njega je dobio spisak oružja koje FARC navodno traži i rekao da njegovi kontakti mogu da ga nabave.

Američki tužilac Prit Barara tvrdi da se Georgesku 23. septembra u Bukureštu sastao sa ovim agentom i da mu je ovaj tada objasnio da FARC-u treba oružje kako bi ubijao Amerikance i obarao američke helikoptere i avione. Sutradan je na sastanku sa dvojicom agenata i Georgeskuom Vintila rekao da čeka odgovor snabdevača da li može da nabavi oružje sa dostavljenog spiska, ali im je dao i svoj katalog oružja u kom su bili pištolji, automatske puške...

Dogovorili su se da Georgesku kontaktira prvog agenta kada on i Vintila nabave sertifikate o krajnjem korisniku oružja. Trojica optuženih su se sa agentima sastali i u Tivtu 8. oktobra. Prema optužnici Romanjoli je tada rekao da može da nabavi sertifikate i na Georgeskuovom kompjuteru pokazao kako oni izgledaju. Kada su mu agenti rekli da žele da obaraju američke helikoptere, Romanjoli im je pokazao katalog oružja, uključujući ručne raketne bacače, i rekao im da oružje može isporučiti u jednu afričku zemlju a da bi "predstavnici FARC-a" trebalo da ga transportuju u Kolumbiju.

Američki inspektori tada su im objasnili da treba da se konsultuju sa svojim šefovima iz FARC-a, nakon čega je Vintila rekao da bi trebalo da plate avans i probaju oružje pre transakcije. Romanjoli je tada govorio o logistici za isplatu novca. Svi sastanci i razgovori su snimljeni, tvrdi američki tužilac.

Američki tužilac traži da se trojici optuženih za zaveru da počine teroristički akt konfiskuje sva imovina, nakon presude. Zbog krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, svoj trojici preti doživotna robija.

Vintila je bivši šef rumunskog Direktorata za državne rezerve, a radio je i kao inspektor za kontrolu i verifikaciju naoružanja. Pojedini tamošnji mediji tvrde da je i dalje na toj funkciji. Romanjoli je bivši poslanik Berluskonijeve Forca Italija. Prema pisanju lista “ Fato kvotidijano” tokom mandata zahtevao je ozbiljniju akciju italijanskih institucija po pitanju suzbijanja ilegalne trgovine oružjem i drogom.

FARC je kolumbijska levičarska kriminalna organizacija koja je najveći snabdevač kokainom u svijetu, koja pokušava da zbaci kolumbijsku vladu. Počinili su niz ubistava i kidnapovanja američkih zvaničnika u Kolumbiji. SAD i EU su ih stavile na listu terorističkih organizacija.

( Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track