POTVRĐENA PRESUDA: Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića
Foto: Dado Djilas

Ubistvo hrvatskog novinara

POTVRĐENA PRESUDA: Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića

Crna Hronika -
Prvostepena presuda je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuta i vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje u delu koji se odnosi na okrivljenog Milenka Kuzmanovića, koji je osdujen na pet godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu

BEOGRAD - Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Sreten Jočić oslobođen optužbe za organizaciju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i presudu kojom je Željko Milovanović osuđen na 40 godina zatvora zbog saučešništva u tom ubistvu, saopštio je danas taj sud.

Prvostepena presuda je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuta i vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje u delu koji se odnosi na okrivljenog Milenka Kuzmanovića, koji je osdujen na pet godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu. Vlasnik hrvatskog "Nacionala" Pukanić i njegov saradnik Niko Franjić ubijeni su u Zagrebu 2008. godine.

U obrazloženju presude Apelacionog suda u delu koji se odnosi na Milovanovića se, između ostalog, navodi da je prvostepeni sud izveo pravilan zaključak da iz izvedenih dokaza nesumnjivo proizlazi da je Milovanović, a ne neko drugi, nabavio eksplozivnu napravu sa daljinskim aktiviranjem koje je smestio u prtljažnik skutera i parkirao neposredno uz vozilo koje je pripadalo Pukaniću.

Ivo Pukanić, foto: Rojters
Ivo Pukanić, foto: Rojters

Po nalazu Apelacionog suda, u odnosu na Jocića pravilan je zaključak prvostepenog suda o tome da tužilac sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je na teritoriji Srbije organizovao kriminalnu grupu za vršenje krivičnih dela, koja je ubila Pukanića. Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal Jocića je teretila da je organizator kriminalne grupe koja je ubila Pukanića i Franjića, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Po Tužilaštvu, u toj kriminlanoj grupi bili su Milovanović i Kuzmanović, kao i Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Specijalni sud u Beogradu oslobodio je početkom aprila prošle godine Jocića zvanog Joca Amsterdam optužbe za organizaciju ubistva Pukanića i Fanjića.

Istom presudom Milovanović je osuđen na 40 godina zatvora kao saučesnik u ubistvu, a Kuzmanović na pet godina zbog pomaganja.Kako je sud utvrdio, Jocićev kum, Slobodan Đurović, sa nepoznatom osobom dogovorio je da Pukanić bude likvidiran za 1,5 miliona evra. Đurović je za to krivično delo osuđen u Hrvatskoj na 22 godine zatvora.

Presudom Specijalnog suda Milovanović je osuđen i na pet godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, kao i na tri godine zbog falsifikovanja dokumenata, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 40 godina. Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Na izricanju prvostepene presude urečeno je da je suđenje u Beogradu počelo 2010. godine, da je saslušano 36 svedoka i da su ključni iskazi bili svedoka saradnika Tomislava Marjanovića i Roberta Matavića. Njih dvojica su za ubistvo Pukanića osuđeni u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track