POTVRĐENO: Podgoričanin Mirza Halkaj poginuo, žena i deca još u Siriji
Foto: Shutterstock

POTVRĐENO: Podgoričanin Mirza Halkaj poginuo, žena i deca još u Siriji

Crna Hronika -
Njegova porodica da ih je telefonom kontaktirala Mirzina supruga i da im je ona potvrdila da je Mirza poginuo u Siriji Haklaji ne znaju da li će se njihova snaha i deca vratiti u Crnu Goru

PODGORICA - Na ratištu u Siriji poginuo je Podgoričanin Mirza Haklaj, jedan od aktera snimka ISIL-a na kojem su upućene prijetnje balkanskim državama. To su juče rekli članovi njegove porodice.

Video-snimak pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu. Ne zna se kada je napravljen taj snimak, na kojem pripadnici ISIL-a sa Balkana pozivaju muslimane da im se pridruže ili u zemljama u kojima žive “pokrenu napade”.

U tom propagandnom videu, koji je kasnije uklonjen, pojavio se i Haklaj, koji je pre odlaska u Siriju stanovao u podgoričkom naselju Stara varoš. Starovarošanin na snimku kaže:

"Poziv Halife je nešto što se mora ispoštovati".“Ako želite ponos, dođite braćo. Nemojte da vas prljavi hapse, da vas ponižavaju, da vam upadaju u pola noći kući, da vaše hanume i sestre otkrivene nalaze. Braćo Valahi, bojte se Alaha, poziv Halife je nešto što se mora ispoštovati. Braćo draga, dođite da osetite slast Imana. Hvala uzvišenom Alahu na svemu", poručuje sada pokojni Haklaj, sa tog video snimka.

Njegova porodica juče je tvrdila da nisu videli snimak, i da ih je telefonom kontaktirala Mirzina supruga. Dodali su da im je ona potvrdila da je Mirza poginuo u Siriji:

"Televizor nam je u kvaru, tako da nismo videli snimak o kojem smo čuli da se priča u narodu. Javila nam se snaha i kazala da su ona i deca dobro i da su u Siriji". Haklaji ne znaju da li će se njihova snaha i deca vratiti u Crnu Goru."Dobro je da je uopšte uspela da se javi i kaže nam šta se tačno dogodilo.

Zvala je na naš fiksni telefon. Verovatno ne sme ni da priča. Dosta nam je svega. Mi smo izgubili što smo imali", kazao je isti sagovornik iz porodice Haklaj.

Vest o pogibiji Mirze Haklaja u februaru je danima pronošena Podgoricom, ali do juče nije potvrđena. Iz porodice Haklaj tada su rekli da im je Mirza rekao da, sa trudnom suprugom i dvoe djece, putuje u Tunis.

Na snimku koji traje nešto više od 22 minuta narator na engleskom jeziku govori o istoriji Balkana i muslimanskih zajednica u BiH, na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim državama u regionu.

Prikazani su pripadnici ID koji su došli sa Balkana. Nekoliko njih pozivaju Muslimane da odu u Irak i Siriju, "gdje mogu dostojanstveno i bezbjedno da žive sa svojim porodicama". Među identifikovanim islamistima su i Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

"Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)", poručio je Abu Muhamed el Bosni. On poziva gledaoce da "vrate film unazad, u poslednji rat u BiH". Džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv "diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji", i napadaju njihove vojske.

"Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete", poručeno je sa snimka.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track