POVREĐENI IMIGRANTI: Vozač kombija smrti hteo da beži na Kosovo!
Foto: Aleksandar Davinić

Uhapšen krivac za udes

POVREĐENI IMIGRANTI: Vozač kombija smrti hteo da beži na Kosovo!

Crna Hronika -
P. M. uhvaćen četiri dana nakon što je skrivio stravičan udes kod Leskovca. Policija mu lisice stavila na autobuskoj stanici u Pančevu

BEOGRAD - P. M., vozač kombija „iveko“ koji se 24. februara, prepun ilegalnih imigranata, prevrnuo na auto-putu kod Leskovca, posle četvorodnevne potrage uhapšen je u Pančevu. P. M. je posle nesreće pobegao, a policija ga je uhapsila na pančevačkoj autobuskoj stanici.Podsetimo, u nesreći su povređena 43 ilegalca iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme, a njih nekoliko i dalje je u teškom stanju.

Živeo u Leskovcu

- Vozač kombija koji je krijumčario strance planirao je da sačeka autobus i pobegne na Kosovo. Međutim, policija mu je ušla u trag i osujetila ga - kaže izvor Kurira iz istrage.

P. M. je, kako saznajemo, živeo u Leskovcu, dok mu je prebivalište u Prizrenu. Istraga ovog slučaja još nije okončana, jer se ne odbacuje mogućnost da je P. M. imao saučesnike.- Kad je reč o krijumčarenju ljudi, vozač uglavnom ima podršku saučesnika. Oni su najčešće u automobilu ispred kombija kako bi vozače obaveštavali o tome da li na putu ima policije - kaže naš sagovornik.Pretpostavlja se da je cela ruta nesrećne ilegalce iz kombija koštala oko 10.000 evra. Njihovo krajnje odredište bilo je Mađarska.

Gladni i žedni

- Vozač je išao velikom brzinom i usled toga izleteo s puta. Kombi se nekoliko puta prevrnuo dok se nije zaustavio. Dok su teško povređeni putnici jaukali i zapomagali, P. M. je uspeo da se izvuče iz smrskanog vozila, skine tablice i pobegne. Nije ni pokušao da pomogne imigrantima, već je samo gledao kako da se izvuče - podseća naš sagovornik.Povređeni ljudi prevezeni su u leskovačku bolnicu, a oni s najtežim povredama u Niš i Beograd. Pored toga što su bili povređeni, svi su bili iscrpljeni od dugog putovanja, gladni i žedni.- U Srbiju smo ušli pešice i došli do preševskog sela Miratovac, gde nas je čekao prevoz. Organizatoru smo platili od 200 do 300 evra - rekao je jedan od povređenih.

Čvrsta granicaSMANJEN BROJ IMIGRANATAMinistar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je broj ilegalnih imigranata drastično smanjen u odnosu na januar i početak februara.- Hoćemo da obeshrabrimo sve koji misle da će Srbiju koristiti kao rutu za ilegalni prelazak. Hoćemo da pokažemo da imamo čvrstu granicu i da svoje obaveze shvatamo ozbiljno - naglasio je Stefanović.

NesebičnoIRAČANIN PRVI POMOGAOAmer Juma iz Leskovca prvi je pritekao u pomoć povređenim imigrantima. Iako nije imućan, povređenima je kupio posteljinu, pidžame, voće, papuče... Juma za sebe kaže da je Srbin poreklom iz Iraka. Pre 30 godina došao je u Srbiju, u Leskovcu završio Tehnološki fakultet i oženio se, i ostao tu da živi.

Šverc ljudiKOJIM PUTEVIMA IDU ILEGALCIKroz Srbiju najčešće prolaze Avganistanci i Pakistanci, ali i migranti iz Palestine, Somalije, Alžira, Libije, Maroka, Indije, Tunisa, Sudana i SirijeIlegalci uglavnom koriste put od Patre u Grčkoj, preko Makedonije ka Srbiji i dalje ka zemljama Evropske unijeImigranti za tranzitni prevoz kroz Srbiju plaćaju od 100 do 200 evra po osobi„prevoznici“ su u koordiniranoj vezi na relaciji Grčka-Makedonija-Preševo-Horgoš, a nekad idu na granični prelaz s Republikom Srpskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track