PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Prvoslavu Daviniću uslovna kazna zbog poklanjanja vojne barkase
Foto: CILE

Apelacioni sud

PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Prvoslavu Daviniću uslovna kazna zbog poklanjanja vojne barkase

Crna Hronika -
Daviniću je izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je izrekao na uslovnu osudu nekadasnjem ministru odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslavu Daniviću jer je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara, i tako oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo.

Oštećena Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva upućena na parnicu. Sudsko veće Apelacionog suda koje je odlucivalo u trećem stepenu, u svojoj odluci navodi da "obrazloženje presude drugostepenog suda sadrži razloge o odlučnim činjenicama iz kojih se pouzdano zaključuje da je Prvoslav Davinić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, o čemu su dati jasni, uverljivi i neprotivrečni razlozi".

Prvostepenim presudama Višeg suda u Beogradu Davinić je u ovom slučaju u dva navrata bio oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja, a oštećena Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva bila upućivana na parnicu.

Ovom presudom Davinić je oglašen krivim jer je 18. avgusta 2005. godine u Beogradu iskorišćavanjem službenog ovlašćenja naneo štetu Ministarstvu odbrane SCG jer je odlučio da se Reginalnom centru za obuku ronilaca za podvodno razminiranje iz Bijele ustupi bez naknade plovno sredstvo Vojske SCG - barkasa hidrografska.

To plovno sredstvo je zatim 7. septembra 2005. godine predato Regionalnom centru iz Bijele, zajedno sa brojnim materijalnim sredstvima i pratećom opremom u vrednosti od oko 3.6 milina dinara.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog navodi da je bivši ministar bio svestan da stavlja van snage prethodnu donetu odluku o prodaji predmetne barkase kao viška sredstava, i time pricinjava štetu budžetu savezne države kome bi bila uplaćena sredstva od ostvarene prodaje.

"Tim pre što ga je pravna uprava Ministarstva odbrane Državne zajednice prethodno obavestila da se takva odluka ne može doneti, bez obzira što je Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane naknadno dala mišljenje da nema pravnih primedbi na nacrt ugovora, jer je okrivljeni odluku o ustupanju bez naknade predmetne barkase doneo pre nego što je dobio mišljenje Direkcije za imovinsko pravne poslove", naveo je sud.

Davinić je tokom suđenja negirao da je izvršio krivično delo, navodeći da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra.

On je već pravosnažno oslobođen po tri optužnice (afera Pancir, stanovi za Kobre, stan za jednog oficira), a u toku mu je suđenje za u slučaju poznatom kao "satelit".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track