PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA I PREDRAGA MALOG: Optuženi žandarmi negirali krivicu
Foto: Tanjug Dragan Stanković

Počelo suđenje

PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA I PREDRAGA MALOG: Optuženi žandarmi negirali krivicu

Crna Hronika -
Zamenik javnog tužioca Saša Drecun predložio je da se izvrši uvid u dokumenta koja su već predložena u optužnom aktu i da se ispitaju iskazi svedoka - Andreja Vučića, Predraga Malog i pripadnika Kobri Saše Stankovića i Saše Jovanovića

BEOGRAD - U Višim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na brata premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika Kobri tokom Parade ponosa u Beogradu 2014. godine. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Oni su optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Svi optuženi su se na početku suđenje izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Zamenik javnog tužioca Saša Drecun predložio je da se izvrši uvid u dokumenta koja su već predložena u optužnom aktu i da se ispitaju iskazi svedoka - Andreja Vučića, Predraga Malog i pripadnika Kobri Saše Stankovića i Saše Jovanovića. On je predložio i da se ispitaju policijski službenici Miroslav Babić i Predrag Ćirković, svedoci Đorđe Gačanović i Darinka Mirović, službenik vojne policije Darko Kostić, kao i novinarka i kamerman TV N1 Jelena Zorić i Slobodan Španić koji su snimili incident.

Branilac prvooputuženog Predraga Mitrovića, advokat Zoran Saveljić istakao je da će odbrana dokazati da prvooptuženi nije kriv ni za jedno od krivičnih dela za koje se tereti i da je postupao u skladu sa merama dozvoljnim zakonom.

On je dodao da je potrebno saslušati ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića o sadržaju naredbi o blokadi, kao i tadašnjeg komandanta Žandramerije Milenka Božovića.

Saveljić je tražio i da se od vojnih vlasti pribavi naredba o blokadi, plan obezbeđenja Parade ponosa, kao i patrolni list za Sašu Stankovića i Saše Jovanovića.

On je zatražio i da se utvrdi sled događaja i položaj oštećnih i okrivljenih, kao i da se suoče.

Advokat koji zastupa šest opstuženih pripadnika Žandarmerije Aleksandar Ćurčić kazao je da optužnica nije po svemu jasna, jer nije jasno na čemu se za svakog od optuženih zasniva sumnja za krivično delo.

Ćurčić je rekao da nije saglasan da se čitaju iskazi oštećenih, već da se pojave pred sudom i od MUP-a Srbije zatražio da dostavi pravi snimak komunikacija tokom Parade jer, kako je istakao, na sadašnjem snimku nedostaju pet minuta razgovora.

On je rekao da odbrana nema primedbe na sadržaj video snimaka sa kamera Alfa banke i Komercijalne banke, koje je Tužilaštvu dostavila Vojno-bezbednosna agencija (VBA), ali da principjelno ulaže žalbu jer VBA nije imala ovlašćenja da uzme te snimke.

Na saslušanju u policiji i Tužilaštvu, optuženi su tvrdili da su postupali po zakonu i da su silu upotrebili da bi četvoricu tada njima nepoznatih muškaraca, odvratili od pokušaja da probiju kordon.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene. Janković je podneo prijave zbog sumnje da su se pripadnici Kobri oglušili o usmena naređenja, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon.

Zaštitnik je o tom incidentu tražio dokumentaciju iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali odgovor vojnog ministarstva nije dobio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track