PRVO OBRAĆANJE KARADŽIĆA: Presuda monstruozna, pustite me na privremenu slobodu
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

Pred sudom

PRVO OBRAĆANJE KARADŽIĆA: Presuda monstruozna, pustite me na privremenu slobodu

Crna Hronika -
HAG/BEOGRAD - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas da bude privremeno oslobođen iz pritvora UN u Hagu, tvrdeći da je "monstruozna presuda kojom je osudjen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

"Moj predlog je da se suspenduje moj boravak u pritvoru i da se pustim na slobodu dok traju pravne radnje na obaranju ili potvrdjivanju optužnice, koja ne može proći ni studenta prve godine pravnog fakulteta", rekao je Karadžić (70) na statusnoj konferenciji posvećenoj njegovom mentalnom zdravlju i uslovima u pritvoru.

Karadžić je rekao da je "već osam godina izgubio kao potpuno nevin čovek" i da očekuje da će izgubiti "još tri", dok traje rasprava o žalbi koju će, kako je najavio njegov pravni savetnik Piter Robinson (Peter), uložiti na prvostepenu presudu koja "nanosi velike štete".

"Ja neću imati velike koristi od toga što će optužnica propasti i što će sud biti loše ocenjen u istoriji i u pravnoj struci i u medjunarodnoj zajednici, ako ja provodim vreme ovde. Ja plaćam cenu nečega što će propasti", rekao je Karadžić.

Sudija Teodor Meron (Theodor) to je shvatio kao zahtev za privremeno oslobadjanje i pozvao je Karadžićevog pravnog savetnika Pitera Robinsona da ga podnese na propisan način. Karadžić je rekao i da je očekivao oslobadjajuću presudu i da se u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) "već bio spremio i spakovao" da izadje.

On je tvrdio da je, tokom sudjenja, "morao da dokazuje nevinost i proste elementarne istine da smo bili u gradjanskom ratu i da je taj rat nama objavila druga strana". Rekao je da je bio "primerno blag predsednik, protiv rata i ratnih zločina i, zajedno sa celim srpskim rukovodstvom, krajnje human i uzdržan, od čega su moj narod i vojska imali štete... Sve je to u spisu i dokazano". Podsećajući da ni Tužilaštvo "ne tvrdi da sam ja nešto uradio, nego moja politika", Karadžić je rekao i da je "obezbedio oslobadjajuću presudu sa svojim timom i van svake razumne sumnje i poništio sve iz optužnice, argumentovano i sa čvrstim dokazom".

Karadžić je ponovo tvrdio i da je "imao sporazum" sa Ričardom Holbrukom (Richard Holbrooke) "da mi se ne sudi, a on je predstavljao i SAD i UN i medjunarodnu zajednicu, koji su stojali iza suda". "Iako nisam priznao ni legalitet ni legitimitet Tribunala, ja sam osam godina primereno učestvovao u procesu, da ničim ne doprinesem kompromitaciji ovog suda, da neuspesi ne budu moja zasluga nego zasluga suda", rekao je Karadžić.

Tvrdio je i da mu je "osam godina i 500 dana sudjeno" pod "najlošijim tehničkim uslovima... na tudjem jeziku, na tudjem pravosudnom sistemu... bez elementarnog poznavanja karaktera gradjanskih ratova koji se kod nas obnavljaju svakih pedesetak godina". Na podsećanje tužilaca da je tema zasedanja njegovo zdravlje, Karadžić je uzvratio da "ovo sve ima veze sa zdravljem, osam godina sam utrošio da bi ovaj sud na mom slučaju radio dobro i da ga ne bih sabotirao".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track