Radomir Marković: Verujem da DB nije ubio decu u Pandi
Foto: Dado Đilas

Pomirenje u palati pravde

Radomir Marković: Verujem da DB nije ubio decu u Pandi

Crna Hronika -
Naša služba nije izvršila zločin. Čak i da je to uradio JSO, u to vreme je bio podređen MUP, rekao bivši načelnik DB i odustao od tužbe protiv advokata Tomića

BEOGRAD - Radomir Marković, nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti, odustao je juče od tužbe za uvredu koju je podneo protiv advokata Duška Tomića zbog izjave kojom je njega i Jedinicu za specijalne operacije optužio za zločin u kafiću „Panda“ u Peći 1998. godine.- Spor je rešen mirnim putem i Marković je odustao od tužbe, pa suđenje nije ni počelo. Obojica su se odrekla prava na žalbu na odbijajuću presudu i ona je odmah postala pravosnažna - potvrdio je za Kurir Milorad Konstantinović, zastupnik Duška Tomića.Oči u oči sa RadetomO detaljima pripremnog ročišta, koje se odvijalo iza zatvorenih vrata, Konstantinović nije želeo da govori jer je taj deo postupka zatvoren za javnost. Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje, Marković i Tomić seli su i porazgovarali u sudnici, posle čega su i odlučili da stave tačku na međusobno optuživanje.- Sudija im je omogućio da sednu i mirno porazgovaraju pre nego što donesu odluku da li žele da se pomire. Tomić je tada objasnio Markoviću da njegova izjava, koja je objavljena u medijima, nije verno preneta. On je bivšem načelniku DB, koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina koje je služba počinila, rekao da on ima saznanja da postoje indicije da iza zločina stoji JSO - kaže izvor Kurira i objašnjava da je Tomić navodno ispričao da takve optužbe proizilaze iz iskaza jednog svedoka datog Haškom tribunalu, kao i izjave bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije date tužilaštvu.- Marković je saslušao Tomića i potom mu rekao da je uveren da naše službe nisu počinile zločin u kafiću „Panda“, ali da čak i ukoliko njegovo uverenje nije tačno, to nema nikakve veze sa Službom državne bezbednosti. Prema Markovićevim rečima, čak i ukoliko je tačno da Legija ima saznanja da su zločinci iz JSO, DB nije mogao da zna jer je u to vreme jedinica bila direktno podređena MUP, na čijem je čelu bio Vlajko Stoiljković - kaže izvor Kurira.Na kraju se rukovaliKako navodi, pošto su se Marković i Tomić rukovali, bivši načelnik DB povukao je tužbu, a Tomić je obećao da više neće iznositi tvrdnje zbog kojih je završio pred sudom.U do danas nerasvetljenom zločinu u „Pandi“ 1998. ubijeni su Zoran Stanojević (17), Svetislav Ristić (17), Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (18), Dragan Trifović (18) i Ivan Radević (25).

ObezbeđenjePROVOZAO SE KROZ BEOGRADRadomira Markovića su iz zatvora Zabela u Požarevcu, u kom služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, do Beograda uz ogromne mere obezbeđenja sproveli pripadnici Žandarmerije i zatvorske straže.- Marica u pratnji nekoliko džipova stigla je u Beograd oko 11 sati. Oko njega je u svakom trenutku bilo bar desetak uniformisanih čuvara - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja