RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU: SIPA uhapsila 12 osumnjičenih, za troje raspisana poternica!
Foto: Youtube

Slučaj Tomašica

RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU: SIPA uhapsila 12 osumnjičenih, za troje raspisana poternica!

Crna Hronika -
Osumnjičeni se terete da su pod istragom da su od 23. do 28. jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske i policije, kao i Kriznog štaba, učestvovali u zločinačkom poduhvatu usmerenom protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi kod Prijedora

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsili su danas 12 osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području opštine Prijedor, saopštilo je Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu je izvršena akcija.

Reč je o predmetu iz kategorije najsloženijih predmeta u okviru Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina, u okviru kojeg je osumnjičeno 18 osoba.

Za tri osobe, koje se duže vrijeme nalaze van granica BiH sledi raspisivanje međunarodnih poternica, dok će jedna osoba u toku dana biti privedeno iz KPZ Foča, a za drugo lice koje je trebalo da bude privedeno federalni ministar pravde Zoran Mikulić nije izdao potrebnu saglasnost za izvođenje iz KPD Zenica.

Time je, navedeno je u saopštenju, izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na sprovođenje istrage protiv osimnjičene osobe, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Osumnjičeni su pod istragom da su od 23. do 28. jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske i policije, kao i Kriznog štaba, učestvovali u zločinačkom poduhvatu usmerenom protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, opština Prijedor.

U napadu je ubijeno više od 150 žrtava, a tela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok za telima više desetina ostalih žrtava se još traga.Uhapšenje osobe su pod istragom zbog ubistava 29 žena i dece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25. jula 1992. godine, nakon čega su tela uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još traga.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora.

Istovremeno, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom u vezi sa osumnjičenima.

Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne oprema, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku istrage.U ovom predmetu se istraga intenzivno nastavlja i očekuje se proširenje na veći broj osoba, navode iz Tužilaštva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja