SDP: EULEKS prolongira dostavljanje presude Ivanoviću i time odlaže žalbu
Foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

Advokati odbrane nemoćni

SDP: EULEKS prolongira dostavljanje presude Ivanoviću i time odlaže žalbu

Crna Hronika -
Građanska inicijativa SDP optužila je danas Euleks da prolongiranjem dostavljanja presude njenom lideru Oliveru Ivanoviću direktno utiče na sprovođenje drugostepenog postupka i podnošenje žalbe.

"Iako je dvadeset tri dana prošlo od kada je Euleksovo veće, usled političkog pritiska, nedovoljne profesionalnosti, izrekao političku presudu našem lideru Oliveru Ivanoviću, pravni tim, stručna i opšta javnost još čekaju da se napiše presuda i dostavi advokatima odbrane, kako bi oni podneli žalbu na sramnu presudu", navodi se u saopštenju GI SDP.

Ta stranka je ocenila da je zaista problem napisati obrazloženje presude u situaciji u kojoj je osudjen neko koga nijedan svedok nije povezao s navodima optužnice, ali da to nije opravdanje za namerno odugovlačenje koje je u suprotnosti s medjunarodnim pravilima o pravu na sudjenje u razumnom roku.

"Ovim putem ih pozivamo da bez odlaganja dostave presudu advokatima odbrane, a ujedno i obaveštavamo da nikakvo odlaganje neće uspeti da umanji interesovanje javnosti, ali i nezavisnih stručnjaka i boraca za zaštitu ljudskih prava, koji željno iščekuju da vide pravno obrazloženje političke presude", dodaje se u saopštenju.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osudjen je na devet godina zatvora zbog navodnog učestvovanju u ratnom zločinu nad albanskim civilima 1999. i 2000. godine na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track