ŠEŠELJ: Odazvaću se pozivu suda, ali izvršnu vlast ne priznajem
Foto: Dragan Stanković

Rasprava o hagu

ŠEŠELJ: Odazvaću se pozivu suda, ali izvršnu vlast ne priznajem

Crna Hronika -
Još nisam dobio poziv suda, a ako me sud pozove odazvaću se. Sudsku vlast ću poštovati, a izvršna kao da za mene ne postoji", rekao je Šešelj,
1 / 8 Foto: Dragan Stanković

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je danas da će se odzavati pozivu srpskog suda za saslušanje, u okviru procedure njegovog povratka u Hag, kada takav poziv dobije.

"Još nisam dobio poziv suda, a ako me sud pozove odazvaću se. Sudsku vlast ću poštovati, a izvršna kao da za mene ne postoji", rekao je Šešelj, novinarima ispred Palate pravde.

Upitan da li se sprema za Hag, Šešelj je rekao da ga to uopšte ne zanima i da se sprema samo za stranački kongres koji treba da bude održan u subotu, 30. maja.

Komentarišući ponašanje izvršne vlasti povodom naloga iz Haga da se vrati u pritvorsku jedinicu, Šešelj je ocenio da bi vlast najviše volela da se nikad nije ni vratio.

"Oni bi da ja odem, a da narod njih ne krivi. Ja odavde ne idem dobrovoljno. Da su nešto mislili nikad ne bi došli u situaciju u kojoj su sada," rekao je Šešelj.

Šešelj je danas došao u Platu pravde jer je želeo da svedoči na suđenju svom stranačkom zameniku Nemanji Šaroviću, zbog paljenja američke zastave 2012. godine.

Sud međutim još nije odlučio o predlogu za njegovo svedočenje, pa je Šešelja, kao i Vjericu Radetu kao potencijalne svedoke udaljio iz sudnice.

Šešelj je novinarima nakon toga rekao da je hteo da posvedoči da je Šaroviću on lično, telefonom iz Haga, dao nalog da se zapali američka zastava, kao i zastave NATO, EU i Kosova, za koje je Tužilaštvo u međuvremenu odustalo od krivičnog gonjenja, jer to nisu države, pa nema krivičnog dela.

"Šarović je bio u rascepu da li da se izloži riziku krivičnog gonjenja ili disciplinskom kažnjavanju u stranci, ako ne posluša moj nalog," rekao je Šešelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track