SKANDALOZNA ODLUKA TUŽIOCA: Ovaj čovek je oslobodio silovatelje!
Foto: Youtube

Bruka

SKANDALOZNA ODLUKA TUŽIOCA: Ovaj čovek je oslobodio silovatelje!

Crna Hronika -
Nenad Marinković ukinuo pritvor dvojici maloletnika osumnjičenih za silovanje devojčice (17) iako su postojali uslovi da ostanu iza rešetaka

VALJEVO - Nenad Marinković, tužilac iz Valjeva, pustio je na slobodu dvojicu starijih maloletnika osumnjičenih za silovanje 17-godišnje devojčice sa Uba, iako je postojalo nekoliko uslova za određivanje pritvora!To su za Kurir potvrdili naši izvori iz nekoliko tužilaštava u Srbiji. Na odluku Višeg tužilaštva u Valjevu burno je reagovala i majka maloletne devojčice, koja kaže da je bila u šoku kad je čula da su mladići koji su upropastili život njenoj ćerki pušteni na slobodu.Neshvatljiva odlukaNaši izvori navode da se u praksi pritvor traži čak i za pokušaj obljube nad nemoćnim licem i pokušaj silovanja!"Kao prvo, u trenutku kad je tužilac odlučio da ne traži određivanje pritvora nisu bili prikupljeni svi dokazi. Kao drugo, a ne manje važno, postojala je mogućnost da osumnjičeni utiču na svedoke, kao i da ponove isto krivično delo! Pored toga, tužilac je morao da pretpostavi da će doći do uznemirenja javnosti. Odluka tužioca je neshvatljiva jer su bili ispunjeni svi uslovi da se zatraži pritvor", navode naši izvori.Pored odluke tužioca Nenada Marinkovića da ne traži određivanje pritvora učenicima četvrtog razreda valjevske Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ N. B. (17) i I. M. (17) iz Valjeva, još jedan propust u radu je napravljen njegovom odlukom da ne prisustvuje lično obavljanju uviđaja."Neshvatljivo je da je kod ovako osetljive stvari tužilac odlučio da telefonom izdaje naređenja policajcima i daje im instrukcije šta bi trebalo da rade. To nije neuobičajeno, ali u ovakvim slučajevima tužilac je morao lično da prisustvuje uviđaju i da sasluša osumnjičene, a taj posao su odradili samo pripadnici policije", navode naši sagovornici.Agonija i dalje trajeMajka silovane devojčice Žaklina K. je šokirana odlukom suda da na slobodu pusti dvojicu siledžija."Ko nama garantuje da oni neće pokucati na naša vrata i pokušati da je opet siluju. Kao da je Valjevo preko sveta i kao da je teško saznati gde mi živimo. To je bruka i sramota za pravosuđe, koje ponovo radi u službi nekih moćnika. Imam čist obraz i zbog toga neću odustati dok ne isteram pravdu, ko god bili roditelji tih dečaka. Moja ćerka sedam dana posle svega ne može ni da jede ni da spava. Juče sam je vodila da primi injekciju za smirenje", Kaže majka silovane devojčice.Nenad Marinković nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke, a ranije je rekao da je postupio u skladu sa zakonom i da nije bilo osnova za određivanje pritvora.

Maloletnicima iz Valjeva ipak određen pritvor

Viši sud u Valjevu je na zahtev Tužilaštva odredio pritvor dvojici maloletnika B.N. (18) i M.I. (17) koji se sumnjiče da su u noći između 21. i 22. jula silovali, takođe maloletnu devojčicu (17) sa Uba. Kako je podsetilo valjevsko Tužilaštvo, oni su prvobitno bili pušteni da se brane sa slobode, pre pet dana, ali je Tužilaštvo insistiralo da se nađu iza rešetaka. Pritvor im je određen zbog postojanja opasnosti da će uticati na svedoke i saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Nezakonito izabranZAMENIK TUŽIOCA BEZ KONKURSAZamenik višeg javnog tužioca u Valjevu Nenad Marinković je, kako tvrde naši izvori, postavljen na mesto zamenika tužioca nezakonito, bez ikakvog konkursa."Odlukom Državnog veća tužilaca Marinković je još krajem 2013. godine nezakonito, bez konkursa, postavljen na to mesto. On je, pored toga, do kraja prošle godine bio i na mestu osnovnog tužioca. Marinković je pre toga imao samo oko tri godine radnog staža u svojim privatnim firmama. Pošto je u rodnoj Bajinoj Bašti stekao iskustvo, prekomandovan je u Valjevo, gde je, nezakonito, iz Osnovnog premešten u Više tužilaštvo", naavode naši izvori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track