SLALI NOVAC U INOSTRANSTVO: Zrenjaninci falsifikovali dolare
Foto: Shutterstock

Hapšenje

SLALI NOVAC U INOSTRANSTVO: Zrenjaninci falsifikovali dolare

Crna Hronika -
BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su B. S. (29) i D.Ć. (36) iz Zrenjanina, članove organizovane kriminalne grupe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje novca.

U periodu od 2014. godine do danas, uhapšeni su organizator i sedam članova ove grupe, u kojoj je svaki pripadnik imao jasne ciljeve i zadatke.

Tom prilikom, u Bačkom Jarku pronađena je improvizovana štamparija za pripremu i izradu falsifikovanog novca, a zaplenjeno je ukupno 5.000 falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 američkih dolara kvalitetne izrade, koje su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe izradili u ovoj štampariji.

Nominalna vrednost ukupno do sada oduzetih falsifikovanih novčanica je preko 500.000 američkih dolara. Ova kriminalna grupa je međunarodnog karaktera, jer su njeni pripadnici deo novca distribuirali u zemljama u okruženju, a ovaj falsifikovani novac pronašli su policijski službenici Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa kolegama iz Češke i Rumunije, 10. septembra 2015. godine, u Brnu, Republika Češka, uhapšeni su D. R. (47) iz Stare Pazove i G. V. (53) iz Zrenjanina, kod kojih je pronađeno 1.300 falsifikovanih novčanica u apoenu od 100 američkih dolara.

Nekoliko dana kasnije, u Bačkom Jarku otkrivena je improvizovana štamparija za pripremu i izradu falsifikovanog novca, gde je policija pronašli 326 falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 američkih dolara, kao i priručne mašine i mašine za ofset i sito štampu, koje su organizatori kriminalne grupe koristili za izradu falsifikovanih novčanica, a sve sa namerom da ih stave u opticaj.

Tom prilikom uhapšen je i organizator ove grupe Z.R. iz Zrenjanina. Početkom novembra 2015. godine, uhapšena su još tri člana ove grupe, G.N. (25), Z.N. (48) I.D. (41) iz Zrenjanina, kod koga su pronađene 352 falsifikovane novčanice u apoenima od 100 američkih dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track