SLUČAJ ĆURUVIJA Ratko Romić: Nisam učestvovao u ubistvu novinara!
Foto: Zorana Jevt

Izneo odbranu pred sudom

SLUČAJ ĆURUVIJA Ratko Romić: Nisam učestvovao u ubistvu novinara!

Crna Hronika -
Nekadašnji operativac DB izjavio je da je znao da će biti uhapšen, ali da nije želeo da se skriva jer želi da skine ljagu sa svog imena

BEOGRAD - Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti (DB) Ratko Romić izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da ni na koji način nije umešan u ubistvo novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine.- Ja sigurno nisam ni izvršilac, ni učesnik u ovom krivičnom delu. Ovo je optužnica s političkom pozadinom i nema za cilj da se razjasni ubistvo Slavka Ćuruvije. Istraga je trajala 16 godina. Nadao sam se da će se doći do pravih izvršilaca, a sada sam u situaciji da se branim od optužnice, a ne od dokaza - rekao je Romić, koji je, prema navodima optužnice, bio saučesnik ubistva tako što je Branku Prpu, koja je bila u društvu ubijenog, udario pištoljem u glavu.Hteo da se predaRomić je juče, tokom iznošenja odbrane, naglasio da se više puta odazivao na pozive nadležnih organa i dodao da je znao da će biti uhapšen, ali da nije imao nameru da ometa istragu, niti da se skriva.- Na dan kad sam uhapšen nameravao sam da sa advokatom dođem u Tužilaštvo za organizovani kriminal i da se svojevoljno predam. Potpuno sam bio svestan da pritvor neće trajati kratko, ali sam to želeo da učinim u nadi da će ovaj postupak konačno skinuti ljagu s mog imena i sumnju da sam učestvovao u ubistvu - dodao je on.Optuženi je naveo i da je imao informaciju da je jedan „visokopozicionirani službenik“ pred prethodne izbore insistirao na njegovom hapšenju.- Vršio je pritisak da me uhapse jer je mislio da će tako da prikupi političke poene, ali je izbore izgubio - naveo je on.Optužnicu za zločin ocenio je kao neosnovanu i protivrečnu i u više navrata ponovio da je nepotkrepljena ijednim dokazom, kao i da se zasniva na pretpostavkama tužioca.Nema dokaza- Mi se ovde branimo od optužnice, a ne od dokaza. Ona je ovde sama dokaz za sebe i zbog toga je veoma opasna jer pokazuje da bilo ko može da se optuži za bilo šta, čak iako nema dokaza. Više puta sam od tužioca tražio da prezentuje kojim materijalnim činjenicama potkrepljuje svoje tvrdnje, a naročito tu da sam ja prišao Prpi s leđa i udario je, kad oštećena kaže drugačije - rekao je Romić.

Žrtva... Slavko Ćuruvija
Žrtva... Slavko Ćuruvija

(J. S.)

Milan RadonjićŠOKIRAO SAM SE KAD SAM ČUO DA JE ĆURUVIJA UBIJENMilan Radonjić, koji je ranije negirao navode optužnice, naveo je i da je bio u šoku i veoma iznenađen kad je čuo da je Ćuruvija ubijen. On je potvrdio da je novinar bio praćen zbog sumnjivih kontakata.- Ne mogu sad da vam objašnjavam kako sam se tada osećao, niti šta sam prvo uradio, ali, koliko se sećam, obavestio sam načelnika resora i odmah dao nalog da se prikupe svi podaci o Ćuruviji, koji su prikupljeni tokom sprovođenja operativnih mera - rekao je Radonjić i naveo da je sve prikupljene podatke dostavio gradskom SUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track