SLUČAJ SREBRENICA: U Srbiji 8 uhapšeno zbog ratnih zločina
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Tužilaštvo za ratne zločine

SLUČAJ SREBRENICA: U Srbiji 8 uhapšeno zbog ratnih zločina

Crna Hronika -
Sedam osumnjičenih, N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo, a doneta je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske

BEOGRAD - Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, MUP Republike Srbije - Služba za otkrivanje ratnih zločina je u jutarnjim satima lišila slobode za sada sedam lica na različitim lokacijama u Srbiji.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas da je posle potrage uhapšen i osmi osumnjičeni za ratni zločin protiv civila na lokalitetu Kravice u Srebrenici.

Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Republike Srbije, sedam osumnjičenih, N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo, navodi se u saopštenju službe Tužilaštva za odnose sa javnošću.

Tužilaštvo za ratne zločine donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Jedan od uhapšenih, kako je danas objavila agencija Asošiejted pres, je i bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović.

"Značaj današnje akcije, koju je policija izuzetno profesionalno izvela, je u tome što smo poslali jasnu poruku da ni srebreničke žrtve, ali ni počinioci potencijalnih ratnih zločina neće biti zaboravljeni.

Reč je o jednom od najmasnovnijh ratnih zločina, koji obuhvata više od 1.000 žrtava", rekao je Vekarić.Prema njegovim rečima hapšenje osumnjičenih je rezultat dobre regionalne saradnje, ali pre svega saradnje između MUP-a Srbije i Tužilaštva za ratne zločine.

"Formiran je zajednički istražni tim koji je rešio, rekao bih, prvi put u Srbiji slučaj "Srebrenica", ako izuzmemo zločin "Škorpiona", za koji su osuđeni na, uglavnom, maksimalne zatvorske kazne", rekao je Vekarić.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju.

Tužilaštvo BIH pozdravilo hapšenje sedam osoba u Srbiji

Tužilaštvo BiH uputilo je izraze podrške i čestitku tužiocima Tužilaštva za ratne zločine i policiji u Srbiji "zbog uspešne i profesionalno realizovane akcije hapšenja sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici".

"Akcija hapšenja direktni je rezultat saradnje dva tužilaštva i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje", piše u saopštenju Tužilaštva BiH posle jutrošnje akcije policije na više mesta u Srbiji.

Dodaje se da su "tokom akcije hapšenja, glavni tužitoci Goran Salihović i Vladimir Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji".

Tužilaštvo BiH podseća da su Tužilaštva BiH i Srbije ostvarila dobru saradnju u razmeni informacija na osnovu Protokola o saradnji dve zemlje.

Više osumnjičenih za ovaj zločin ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv nekih je istraga još u toku. Predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali su saglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih "što predstavlja jasan znak poverenja i saradnje", istaklo je Tužilaštvo BIH.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da se "saradnja dva tužilaštva nastavlja u pravcu procesuiranja ostalih počinitelja ovog i drugih ratnih zločina".

( Tanjug/AP/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track