SMRT BEBA U BIJELOM POLJU: Optužnica protiv 4 lekara
Foto: Milen Đorđević

Posle zarazne bolesti

SMRT BEBA U BIJELOM POLJU: Optužnica protiv 4 lekara

Crna Hronika -
Optužnica je podignuta protiv lekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević

BIJELO POLJE - Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je danas optužnicu protiv četvoro lekara zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bijelopoljskoj Opštoj bolnici u novembru prošle godine, saopštilo je Tužilaštvo.

Optužnica je podignuta protiv lekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević, kojima se na teret stavlja izvršenje teškog dela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za šta je propisana kazna zatvora od dve do 12 godina.

U saopštenju Tužilaštva se, između ostalog, navodi da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i nije obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, kao i da su on, Puletić i Tahirović prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mere na Ginekološko-akušerskom odeljenju i Odseku za neonatologiju.

Pored toga, okrivljeni lekari nisu nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na ođeljenjima, prenosi portal Radio televizije Crne Gore. Cimbaljević, kako navodi Tužilaštvo, od 2. do 12. novembra 2014, kao lekar specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima, zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

"Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odeljenju za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta koja su se, takođe, razbolela od opasne zarazne bolesti. Usled uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gde su novorođenčad bila upućena na dalje lečenje”, saopšteno je iz Tužilaštva. U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je i pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track