SMRT DESETOGODIŠNJAKA: Ako ubica dobije četiri godine, Mihajlo je uzalud stradao
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Majka pregaženog dečaka pred izricanje presude

SMRT DESETOGODIŠNJAKA: Ako ubica dobije četiri godine, Mihajlo je uzalud stradao

Crna Hronika -
Tužilac tražio da Goran Stojanović, koji je kolima usmrtio Mihajla Useinovića, dobije najmanje četiri godine zatvora, iako je maksimalna kazna osam godina

NIŠ - Ako čovek koji mi je sina ubio pred očima bude osuđen na samo četiri godine, to će biti sramota. Ako dobije samo toliko, moj Mihajlo je uzalud poginuo.Ovako je Nusreta Useinović, majka desetogodišnjeg dečaka koga je 5. marta prošle godine pregazio Goran Stojanović (50), komentarisala suđenje nakon što je tužilac juče održao završnu reč.Prekoračio brzinuStojanović je „jugom“ udario Mihajla dok je dečak s majkom, koja ga je vodila u školu, prelazio Bulevar cara Konstantina. Od siline udarca mališan je ostao mrtav na licu mesta. Veštačenjem je utvrđeno da je vozač „juga“ prekoračio dozvoljenu brzinu, te da bi, da je poštovao dozvoljeno ograničenje, uspeo da se zaustavi pre nego što je udario dečaka.Tužilac Aleksandra Grujić u završnoj reči nije tražila maksimalnu kaznu od osam godina, već da sud izrekne najmanje četiri godine, imajući u vidu da je Stojanović porodičan čovek i da ranije nije osuđivan.- Naša je dužnost da iz saosećanja prema nastradalom detetu kaznimo okrivljenog. Nijedna kazna Mihajla neće vratiti, ali je naša obaveza da pokušamo da sprečimo da ijedno dete strada na ovaj način. Pešački prelaz je neprikosnoven, a deca na njemu su svetinja. Zato tražimo kaznu od najmanje četiri godine zatvora, kao i da se optuženom izrekne mera bezbednosti od najmanje godinu dana zabrane upravljanja vozilom - kazala je Grujićeva.Zastupnik oštećenih advokat Bratislav Stojanović zatražio je minimalnu kaznu od šest godina zatvora.- Ona neće predstavljati satisfakciju za Mihajlovu porodicu, ali će uticati na učesnike u saobraćaju da se zamisle pre nego što učine ono što je optuženi uradio - naglasio je Stojanović.Deca su najvažnijaGafur Useinović, Mihajlov deda, takođe je zahtevao kaznu od šest godina.- Izgubio sam unuka, moja ćerka sina, a drugi unuk brata. Ali u njegovo ime molim pravosuđe da tog čoveka osude na najviše što mogu i tako pošalju poruku da su deca najvažnija - izjavio je očajni deda.Izricanje presude zakazano je za sutra.

OptuženiKAŽNJEN SAM ZA CEO ŽIVOTStojanović je u završnoj reči kazao da prihvata kaznu.- Već sam kažnjen jer ću tog anđela nositi na duši do kraja života. Taj delić sekunde mi je promenio čitav život. Još jednom želim da izrazim žaljenje zbog svega što se desilo - rekao je optuženi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track