SMRT DVOJICE RUDARA: Otišao na gradilište umesto kuma i poginuo!
Foto: Nemanja Pančić Ilustracija

Ugušili se u tunelu

SMRT DVOJICE RUDARA: Otišao na gradilište umesto kuma i poginuo!

Crna Hronika -
Sumnja se da su Slavko Kasalović (55) i Mića Ilikić (54) iz Bora načinili početničku grešku i zaboravili da pre ulaska u tunel kod Zubinog Potoka uključe ventilaciju, što ih je koštalo života

BOR - Borski rudari Slavko Kasalović (55) i njegov kolega Mića Ilikić (54), koji su se ugušili u tunelu na gradilištu za vodosnabdevanje kod Zubinog Potoka, najverovatnije su stradali zbog početničke greške jer su zaboravili da pri ulasku u tunel uključe ventilaciju.Iako su obojica bili u penziji, nastavili su da rade u borskoj firmi „RDS Bor“ Mladena Popovića.Jedan pored drugog- Stradanje Kasalovića je moj lični gubitak jer smo bili dugogodišnji prijatelji, a veliki je i gubitak za rudarsku struku jer je on bio izuzetan stručnjak. To što se desilo u tunelu niko ne može da objasni. Neverovatno je da se u prisustvu Kasalovića napravi takva početnička greška. Ušli su u tunel, gde se više od deset dana nije radilo, a nisu uključili ventilaciju. Ugljen-monoksid nisu mogli ni da osete jer je gas bez mirisa i ukusa, a guši u roku od jednog do tri minuta. Njima se to desilo na stotinak metara od ulaza. Jednostavno su malaksali i pali jedan pored drugoga. To se dogodilo 17. avgusta oko 18 časova. Sutradan nam se nisu javljali, pa smo krenuli da ih tražimo - kaže Popović.Mića Ilikić je takođe bio dugogodišnji rudar. On nije ni trebalo da ide na gradilište, ali otišao je umesto kuma. Naime, Kasalovića je trebalo da vozi Ilikićev kum Milovan, ali pošto on nije mogao, Ilikić ga je zamenio.Četrdeset dana od smrti oca- Odgajila sam ga od četvrte godine i pored mene je proveo 45 godina. Mučili smo se u čatrnji kao puki siromasi, a kada je počeo da radi kao rudar s bratom i ocem, napravili su kuću. Volela sam ga kao najrođenije dete. Znam da je otišao da zameni Milovana, a pričala sam mu da ne ide i da mu je dovoljna penzija, ali on nije mogao da odbije. Čedo moje dobro - kukala je juče Mićina pomajka Ana Ilikić iz sela Bogovina, dodajući u suzama da je Mića poginuo baš na 40 dana od smrti oca Ilije.U porodici Kasalović nisu želeli da govore o tragediji.- Bili smo protiv toga da radi posle penzije, ali on je to želeo i direktor Popović ga je odveo na Kosovo - kratko nam je rekla Ilinka, supruga nastradalog Slavka.

Rođen na KosovuPREMINUO U ZAVIČAJUSlavko Kasalović rođen je na Kosovu, u selu Zupče, što je verovatno jedan od razloga što je prihvatio posao na gradilištu kod Zubinog Potoka.- Na gradilište je otišao, kako je pričao, da oduži dug zavičaju. Naime, ovo je bilo rešenje za vodosnabdevanje ovog kraja, gde se uz velike poteškoće obezbeđuje voda za piće. Slavko je želeo da pomogne i ovde je radio sa izuzetnom ljubavlju. Sudbina ga je očito dovela nazad u zavičaj, ovoga puta zauvek - kaže Slavkov brat od strica Momčilo iz Kosovske Mitrovice.Kasalović je iza sebe ostavio suprugu, sina i ćerku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track