SPECIJALNI SUD: Danas nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije
Foto: Nebojša Mandić

Saslušanje svedoka

SPECIJALNI SUD: Danas nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

Crna Hronika -
Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Djinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track