LAŽNE DOLARE IZ SRBIJE PRODAVALI U ČEŠKOJ: Srpskim falsifikatorima po 8 i po godina zatvora
Foto: Reuters

Pokajali se na sudu

LAŽNE DOLARE IZ SRBIJE PRODAVALI U ČEŠKOJ: Srpskim falsifikatorima po 8 i po godina zatvora

Crna Hronika -

Sud u Brnu osudio je Dragana Radinkovića i Gorana Vučinića iz Srbije na po 8 i po godina zatvora zbog prodaje lažnih dolara iz falsifikatorske radionice u Srbiji, koje su 2014. i 2015. godine u Češkoj menjali za evro.

Srpska i češka policija zajednički su prošlog leta razbile grupu falsifikatora koja je falsifikovane novčanice visokog kvaliteta u apoenima od 100 dolara prodavala i rasturala u SAD, Nemačkoj, Austriji, Litvaniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Državljani Srbije, Radinković (46) iz Stare Pazove i Vučinić (53), rodom iz Nikšića, osuđeni su danas u Brnu na po 8 i po godina zatvora zbog dogovora o prodaji 130.000 falsifikovanih dolara koje je češka policija prilikom pretresa nakon hapšenja zaplenila.

Obojica su priznali krivicu i izrazili žaljenje, iako je odbrana nastojala da dobiju blaže kazne, označivši operaciju kao policijsku provokaciju.

- Jako mi je žao. Pogrešio sam. Kada bih mogao da vratim vreme, to ne bih uradio - kazao je na suđenju Radinković, a prenela češka agencija ČTK.

Kao organizatora svih transakcija sa lažnim dolarima u Češkoj označili su Jozefa Šipoša iz Praga, koji je, prema tvrdnjama odbrane, bio saradnik češke policije.

Glavna štamparija uspelih falsifikata nalazila se u Bačkom Jarku u Srbiji, u prostorijama vođe grupe Zorana Radojčina, kod koga je i u Zrenjaninu srpska policija u leto prošle godine tokom racije zaplenila 32.600 falsifikovanih dolara, kao i novčanice koje još nisu bile u potpunosti dovršene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track