Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačeni u Srbiju?!
Foto: Profimedia

Krenuo transfer i u BiH i u Crnu Goru

Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačeni u Srbiju?!

Crna Hronika -

Dvojica pritvorenika američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, prebačeni su u Srbiju, navodi zvaničnik Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova.

"Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju, rekao je specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama", Li Voloski.

- Dvojica pritvorenika iz američckog vojnog zatvora u Gvantanamo zalivu na Kubi prebacuju se u Srbiju, saopštio je Stejt department izražavajući zahvalnost Srbiji na "velikodušnoj pomoći."

"SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premeštaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Gvantanamo beju na Kubi", ističe Stejt department.Američko ministarstvo odbrane je danas objavilo transfer Tadžikistanca Muhamadija Davlatova i jemenskog državljanina Mansura Ahmada Saad al-Dafija, navodi se u saopštenju.SAD, kako se dodaje, veoma cene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada SAD nastavljaju sa naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Gvantanamo beju.

"Ovaj značajni humanitarni gest je u skladu sa liderskom ulogom Srbije na globalnoj pozornici," navodi Stejt department..Stejt department napominje i da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premeštaja za preko 100 pritvorenika.Američko ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopštenju da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbednosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.

Krajem januara, dvojica pritvorenika Gvantanama prebačeni su u Crnu Goru i BiH, kako bi, prema navodima Pentagona, počeli nove živote. Trojica muškaraca je tada trebalo da napuste Gvantanamo, međutim jedan je odbio da se ukrca na avion.

U BiH je otišao Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta. Bio je optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41) otišao je u Crnu Goru. Njegov advokat tada je rekao da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.

(RTS/Routers/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track