SUĐENJE KOSMAJCU: Ročište nastavljeno saslušanjem svedoka
Foto: Nebojša Mandić

Zloupotrebe sa građevinskim parcelama

SUĐENJE KOSMAJCU: Ročište nastavljeno saslušanjem svedoka

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje kontroverznom binismenu Dragoslavu Kosmajacu i drugim optuženim za zloupotrebe sa građevinskim parcelama na Zvezdari koje su u vlasništvu Kosmajca.

Pored Kosmajca, u ovom slučaju su optužene geodete Dragi Miligrag i Milan Rapajić i na prošlom suđenju su svi negirali izvršenje krivičnih dela.Na današnjem suđenju sud je ispitao svedoke - članove Komisije za otklanjanje nesglasnosti u zemljišnim knjigama i katastru, a u vezi sa postupanjem Milidraga.

Aleksandar Elez koji je bio predsednik komisije za izlaganje Kosmajčevog slučaja, posvedočio je da Milidrag nikada nije uticao na njega niti na njegovu Komisiju da se nešto upiše ili ne upiše.

On je naveo da Miligrad nije bio član Komisije, već da je nadgledao rad Komisija koje bi mu se obraćale kada imaju neki tehnički problem u radu.

Na suđenju su ispitani i svedoci - geometar i zaposničar pomenute komisije Vlado Vučenov i Vladimir Jarčev.

Kosmajac je na početku suđenja u aprilu negirao optužbe tužilaštva da je oštetio državu za za više desetina hiljada evra, odnosno da je pomenutu dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebe kojima je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari za Zvezdari.

On je tada istakao da država nikada nije bila vlasnik zemljišta, odnosno parcela koje je kupio, jer je parcele kupovao od vlasnika čija je imena pobrojao, a sudu priložio ugovore.

Iako je Kosmajca premijer pre tri godine označio kao najvećeg narko dilera na ovim prostorima, nadležni organi nisu za to nije imali dokaze da bi pokrenuli krivični postupak.

Kosmajac se optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, Milidrag za zloupotrebu službenog položaja, a Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Kosmajac je optužen da je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari, čime je oštetio državu za oko 95.000 evra.

Viši sud u Beogradu je inače u julu prošle godine pravosnažno odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim je bio optužen za krivicno delo poreska utaja, jer je zaključeno da nije izvršio krivično već da je reč o prekršaju.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je u izjavama predstavnika vlasti dovoden u vezu sa trgovinom narkoticima.Njemu je privremeno zaplenjeno 20-ak lokala.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track