SUĐENJE PONOVO ODLOŽENO Lazarević: Cilj procesa nije utvrđivanje istine već ucena
Foto: Zorana Jevtić

Slučaj odavanja službene tajne

SUĐENJE PONOVO ODLOŽENO Lazarević: Cilj procesa nije utvrđivanje istine već ucena

Crna Hronika -
Bivši šef kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova Ivice Dačića, tereti se optužnicom za odavanje poverljivih informacija mreži za šverc droge na čijem je čelu Darko Šarić
1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Glavni pretres u slučaju odavanja službene tajne, koje se stavlja na teret Branku Lazareviću, odložen je danas za 4. novembar.

Zamenik tužioca Saša Ivanić kazao je da "nekome" ne odgovara da se uđe u krivični postupak i pozvao sudsko veće da odbaci zahtev odbrane Lazarevića za njegovo izuzeće, kao i izuzeće Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac i tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

Branko Lazarević, bivši šef kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova Ivice Dačića, tereti se optužnicom za odavanje poverljivih informacija mreži za šverc droge na čijem je čelu Darko Šarić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Osim Lazarevića, optuženi su i Radovan Štrbac, policajac Boris Gara i biznismen Rodoljub Radulović, kome se sudi u odsustvu.

Štrbac i Gara terete se da su prenosili poverljive policijske informacije Darku Šariću. Prethodno je početak suđenja odlagan četiri puta - u novembru zbog protesta advokata, u februaru zbog izostanka optuženog bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije Borisa Gare, u maju zbog predloga odbrane za izuzeće tužilaca koji je odbijen u julu, jer je Štrbac zatražio izuzeće predsednika veća.

Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini i uredno se odazvao svim pozivima suda. Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke.

Lazarević: Proces je montiran

Branko Lazarević izjavio je danas novinarima nakon suđenja da je proces protiv njega montiran. Lazarević je kazao da cilj tog procesa nije utvrđivanja istine, već da je on meta pojedinih policajaca, "iz razloga ličnih animoziteta i zato što je bilo šef kabineta Ivici Dačiću".

"Napravi se proces da bi se uticalo na donošenje političkih odluka kroz ucenjivački potencijal", kazao je Lazarević novinarima ispred suda. Lazarević je rekao da se medijskom manipulacijom stiče slika da je on "šurovao sa najvećim narkoklanom u Evropi", a da čak ni kao šef kabineta ministra unutrašnjih poslova nije mogao imati nikakva saznanja o Šarićevoj grupi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track