SVEDOČIO MILUTIN MRKONJIĆ: Miškoviću, mi nikad nismo radili zajedno
Foto: Zorana Jevtic

Nibens grupa

SVEDOČIO MILUTIN MRKONJIĆ: Miškoviću, mi nikad nismo radili zajedno

Crna Hronika -
Bivši ministar saobraćaja rekao da mu je vlasnik „Delte“ prijatelj i da se dugo poznaju, ali da se u poslovima s putevima uvek pojavljivao Đurašković kao vlasnik „Nibens grupe“

BEOGRAD - Milutin Mrkonjić, bivši ministar saobraćaja i infrastrukture, izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da vlasnika „Delta holdinga“ poznaje više od 20 godina, ali da nikad nisu poslovali zajedno.Mrkonjić je saslušan kao svedok odbrane u postupku koji se protiv Miškovića, njegovog sina Marka, Mila Ðuraškovića i ostalih optuženih vodi zbog sumnje da su nezakonitim poslovanjem izvlačili novac iz putarskih preduzeća.Na „ti“ u sudniciMišković je iskoristio priliku da sam postavi pitanja Mrkonjiću, ali na kraju se umešala i sudija.Mišković: Gospodine Mrkonjiću, mi se dugo poznajemo i kao prijatelji, da li sam nekad tebe pitao, izvinjavam se, vas pitao da posao dobije neko putarsko preduzeće?Mrkonjić: Nikad. Mada, ja se ne sećam da smo ikad radili neki posao, znamo se od devedesetih, kad si bio potpredsednik vlade.Sudija: Kada izađete iz sudnice, onda ste na ti, ovde ste na vi.Milutin Mrkonjić, tokom svedočenja koje je trajalo nešto duže od 20 minuta, rekao je i da on nije donosio odluke o tome koje će putarsko preduzeće dobiti koji posao, jer su odluke o tome donošene na tenderima.- Bio sam ministar od 2008. do 2012. i „Nibens grupa“ je predvodila konzorcijum koji je dobio poslove na Koridoru 10 i 11, vredne oko 190 miliona evra. Milo Ðurašković se pojavljivao kao vlasnik na svim sastancima - rekao je Mrkonjić i istakao da bi „Nibens grupa“ preživela da Ðurašković nije uhapšen.Dugo se nismo videli- Miškovića nisam video od vremena pre 5. oktobra 2000, dolazili su mnogi privrednici kod mene, on nikad. Koliko ja znam, nije imao nikakve veze s putevima - posvedočio je Mrkonjić.Protiv Miroslava Miškovića i vlasnika preduzeća „Nibens grupa“ Mila Ðuraškovića, kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su putarska preduzeća oštetili za više miliona evra.

Postavljao pitanja... Miroslav Mišković
Postavljao pitanja... Miroslav Mišković

Milionsko jemstvo

Mišković, njegov sin Marko i Ðurašković pušteni su da se brane sa slobode posle hapšenja decembra 2012, za šta su morali da polože jemstvo od više miliona evra. Da su oštetili Fabriku maziva, terete se Ðurašković, koji je kupio tu fabriku, kao i njegovi saradnici, koji su mahom i na optužnici za štetu načinjenu putarskim preduzećima zajedno s Miškovićem i još tri optužena.

Mrka poslao telegramNIJE DOŠAO U SEPTEMBRUMrkonjić je početkom septembra telegramom obavestio sud da zbog službenih obaveza nije u situaciji da dođe u sud. On je u septembru 2014. već saslušavan kao svedok na tom suđenju, pre nego što je u februaru ove godine suđenje objedinjeno sa suđenjem Miroslavu Miškoviću i ostalima optuženim za štetu načinjenu putarskim preduzećima, kad je sve krenulo iz početka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track