Tužilaštvo: Tražimo 30 do 40 godina zatvora za Luku Bojovića!
Foto: Rojters

Specijalni sud

Tužilaštvo: Tražimo 30 do 40 godina zatvora za Luku Bojovića!

Crna Hronika -
Maksimalne kazne zatvora tužilaštvo je predložilo i za pripadnike zemunskog klana, koji su to vreme bili u bekstvu - Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića i Miloša Simovića

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas sudu da Luku Bojovića u odsustvu osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zbog optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava 2004. godine, dok su njegovi branioci zatražili oslobađajuću presudu.

Maksimalne kazne zatvora zbog istih krivičnih dela u završnoj reči tužilaštvo je predložilo i za pripadnike zemunskog klana, koji su to vreme bili u bekstvu - Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića i Miloša Simovića.Bojoviću se, kao i Vladimiru Milisavljeviću, sudi u odsustvu, jer se nalaze u španskom pritvoru zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa, dok su na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu Kalinić i Aleksandar Simović.

Na sutrašnjem suđenju završnu reč će izneti optuženi Kalinić i Simović i njihovi branioci, nakon čega će sudsko veće Specijalnog suda zakazati datum objavljivanja presude.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo svoje optužbe, dok su branioci Bojovića tvrdili da sud treba da njihovog klijenta oslobodi od optužbi jer nema dokaza za dela za koja se tereti i da je optužnica napisana na osnovu iskaza Sretka Kalinića, "o čijem se kredibilitetu već izjasnio španski sud".

Presudom španskog suda Bojović je oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića, a za koje je ga je španskim istražnim organima "preporučio" Sretko Kalinić.

Bojovićeva odbrana tvrdi da je na Kalinićevom svedočenju zasnovana i beogradska optužnica i tokom čitavog procesa osporava njegov kredibilitet.

Beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i ostale tereti za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejan Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optžinici. Bojović je krajem 2014. u glavnom gradu Španije oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, za koje ga je svojim iskazom španskim istražnim organima optužio "Kalinić".

Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su pak optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track