USPEH CARINIKA NA GRADINI: 80 kilograma heroina u krovu hladnjače
Foto: Uprava Carina

Presečena Balkanska ruta heroina

USPEH CARINIKA NA GRADINI: 80 kilograma heroina u krovu hladnjače

Crna Hronika -
S obzirom na to da Uprava carina raspolaže sa 10 najsavremenijih skenera, carinici su hladnjaču prvo uputili na pregled skenerom na čijem snimku su uočene nepravilnosti u krovu, zbog čega su započeli detaljan pregled tog dela vozila
1 / 2 Foto: Uprava Carina

BEOGRAD - Na graničnom prelazu Gradina sprečen je pokušaj krijumčarenja oko 80 kilograma heroina u Srbiju, saopšteno je iz Uprave carina.

Akciju je izvelo Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, oko tri časa posle ponoći. Veliki tovar heroina otkriven je detaljnom kontrolom hladnjače slovenačkih registarskih oznaka kojom su prevoženi konditorski proizvodi iz Turske u Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na to da Uprava carina raspolaže sa 10 najsavremenijih skenera, carinici su hladnjaču prvo uputili na pregled skenerom na čijem snimku su uočene nepravilnosti u krovu, zbog čega su započeli detaljan pregled tog dela vozila, dodaje se u saopštenju.

To je podrazumevalo prvo skidanje lajsni iznad termo-kinga jer se u svakoj hladnjači u tom delu nalazi prostor predviđen za izolaciju koji je u ovom slučaju bio "nafilovan" heroinom.Krijumčari su u taj prostor ubacili prvo cevi, a zatim u njih metalne kutije dužine od po oko pola metra, koje po obliku podsećaju na boksove cigareta. Svih 78 metalnih kutija bilo je uvezano kanapom, kako bi, pretpostavlja se, mogle lakše da se na krajnjem odredištu izvuku napolje, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ovaj način pakovanja heroina je bio bezuspešan pokušaj da se "prevari" skener, jer su krijumčari verovali da će metalne kutije "odbiti" zrake skenera. Reč je o bruto težini s obzirom da je merenje izvršeno zajedno sa kutijama u kojima se heroin nalazio.Kontrola i dalje traje pa će vozač i narkotici biti predati u dalju nadležnost Tužilaštva i MUP-a. Iz Uprave carina navode da se radi o presecanju tipične tzv. "Balkanske rute heroina" koja ima tri trase - južnu, centralnu i istočnu.

Južna trasa vodi od Avganistana preko Pakistana, Irana i Turske i diretno produžava do pristaništa u Grčkoj, Italiji i zapadnoevropskim zemljama. Istočna trasa prelazi preko Bugarske i Rumunije, dok centralna trasa krijumčara droge u najvećoj meri prolazi preko zemalja bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track