USPELO POSLE ŠEST POKUŠAJA: Počelo suđenje Branku Lazareviću, Štrbac se žalio na temperaturu
Foto: Zorana Jevtić

Specijalni sud

USPELO POSLE ŠEST POKUŠAJA: Počelo suđenje Branku Lazareviću, Štrbac se žalio na temperaturu

Crna Hronika -
Odbrana Radovana Štrbca pokušala da odloži sudenje zbog njegove navodne bolest i visoke temperature. Međutim, tokom pauze Štrbca je pregledao sudski lekar specijalista Aleksandar Marinković, i zaključio da je optuženi u mogućnosti da prati glavni pretres

BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje poverljivih informacija Darku Šariću, danas je, nakon dva pokušaja za odlaganje, ipak počelo i to iz šestog pokušaja u Specijalnom sudu u Beogradu.

Najpre je odbrana Radovana Štrbca pokušala da odloži sudenje zbog njegove navodne bolest i visoke temperature. Međutim, tokom pauze Štrbca je pregledao sudski lekar specijalista Aleksandar Marinković, i zaključio da je optuženi u mogućnosti da prati glavni pretres, odnosno da danas iznosi svoju odbranu.

Nakon toga, branilac Lazarevića advokat Veran Zvečar pokušao je da ospori nadležnost za suđenje Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal, tvrdeći da je u ovom slučaju nastupila apsolutna zastarelost za krivično delo “udruživanje radi vršenja krivičnih dela”, ali sud taj predlog nije ni želeo da razmatra.

Zvečar je predložio da sud donese rešenje o nastupanju apsolutne zastarelosti za krivično gonjenje tog dela, a potom i da se oglasi nenandležnim za suđenje, odnosno da se predmet prosledi redovnom sudu, koji bi im sudio za krivično delo odavanje službene tajne, koje odbrana u svakom slučaju osporava.

Sudija Danko Laušević je naveo da je sudsko veće još ranije usvojilo optužni predlog tužilaštva čime je iznelo svoj stav o svojoj nadležnosti. Suđenje je tako počelo uvodnom rečju tužioca koji je pročitao optužni predlog i predlozio dokaze.

Sudija Laušević je rekao da optuženi danas neće iznositi odbranu, jer je sud uzeo u obzir zdravstveno stanje Štrbca. Tokom suđenja, branilac Rodoljuba Radulovića koji je u bekstvu, advokat Veselin Milutinović, predložio je da sudu da se njegovom branjeniku više ne pripisuje nadimak “Banana”, naročito ne u zvaničnim spisima.

Zečar: Optužni akt protiv Lazarevića pun kontradiktornosti

Branilac Branka Lazarevića Vedran Zečar ocenio je danas da je optužni akt protiv bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića "neodrživi činjenično pravni konstrkut pun kontradiktornosti".

Zečar je novinarima nakon početka glavnog pretresa u postupku protiv Lazarevića i ostalih optuženih za odavanje službene tajne rekao da je optužni akt protivan zakonu i načinu na koji zakon treba i mora da se čita.

"O zloupotrebama policije i Tužilaštva sam i ranije govorio. Gospodin Lazarević nije učinio ni jedno krivično delo. To je poznato i Tužilaštvu koje iz nekih razloga, nama nepoznatih, nastavlja da insistira na svojoj tvrdnji koja je nepotkrepljena ni jednim dokazom", rekao je Zečar novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu. Upitan da li će izvoditi svedoke tokom postupka Zečar je najavio da će odbrana izvesti svedoke i predstaviti pisane dokaze, ali će imena svedoka kada za to dodje vreme prvo saopštiti Sudskom veću.

"Dobar deo naših dokaza biće i dokazi Tužilaštva a koje je Tužilaštvo sakrilo od Sudskog veća u nameri činjenja jednog konstrukta gde su razgovori izuzimani i gde se gubi i suština komunikacije koja traje mesecima. Mi ćemo predlagati da se kao dokazi izvode i ono što je Tužilaštvo u drugim predmetima predlagalo, a što je od gospodina Lazarevića i Sudskog veća sakriveno", naveo je Zečar.

On je dodao da je Tužilaštvo uvelo u postupak protiv Lazarevića "lažnog svedoka Draška Vukovića", koji je "pet godina protiv Darka Šarića govorio jednu stvar, a i sada govori u ovom predmetu ne slično već dijametralno suprotne stvari".

Upitan kako će postupak uticati na položaj Lazarevića, koji je trenutno otpravnik poslova ambasade Srbiji u Atine, Zečar je kazao da komentar na to pitanje može dati samo Ministarstvo spoljnh poslova u kome je Lazarević zaposlen.

Zečar je dodao da je zatražio da se donese rešenje o zastarelosti "imajući u vidu navode optužnog akta i ni jednog trenutka ne prihvatajući da je Lazarević učinio krivično delo". "Ukazao sam na kontradiktornost optužnog akta i na nešto što odbrana Lazarevića prepoznaje kao logično da je sud vodeći računa isključivo koji materijalno pravni propi

Ovo suđenje je početkom oktobra odloženo jer je Lazarevićeva odbrana po drugi put zatražila izuzeće Republičkog tužioca Zagorke Dolovac, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i postupajućeg tužioca u tom predmetu Saše Ivanića, ali su ti predlozi odbijeni.

Prethodno je suđenje unazad godinu dana četiri puta odlagano zbog štrajka advokata, izostanka jednog optuženog, a potom i zbog zahteva za izuzeće, najpre tužilaca, a letos i predstavnika suda. Pored Lazarevića i Štrpca na optuženičkoj klupi su advokat policijski službenik Boris Gara, dok je Rodoljub Radulović zvani Miša banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Oni se sumnjiče da su prenosili poverljive policijske informacije Darku ŠŠariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine. Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini i uredno se odaziva svim pozivima suda. Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka ŠŠarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo odavanje službene tajne. Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke. Radulović je u višegodišnjem bekstvu, a letos je osuđen na 11 i po godina zatvora kao pripadnik Šarićeve grupe koja je krijumčarila kokain iz Argentine.

On i Štrbac se terete da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne u podstrekavanju. Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno preneo podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije.

Gari se stavlja na teret krivično delo odavanja službene tajne. Šarić je odbio da svedoči u ovom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti. On se predao 18. marta 2014. sprskim pravosudnim organima od kada se nalazi u pritvoru. Letos ga je Specijalni sud osudio na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja skoro pet tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, a i dalje mu se sudi za pranje novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track