VULIN: 24 časovni nadzor za problematičnu braću (10)!
Foto: Fonet

300 krivičnih prijava

VULIN: 24 časovni nadzor za problematičnu braću (10)!

Društvo -
Dvojica braće koja su nedavno napala književnika Rašu Popova, a nekoliko dana kasnije i penzionera na Voždovcu biće smešteni u odgovarajuću socijalnu ustanovu i o njima će se voditi 24 časovna briga

BEOGRAD - Dva desetogodišnjaka koja su nedavno u Beogradu napala Rašu Popova, a prekjuče još jednu stariju osobu, biće smešteni u odgovarajuću ustanovu i o njima će se voditi 24-časovna briga, što do sada nije bio slučaj.

- Zakon je jasan, decu ne možemo da vezujemo, hapsimo, ili teramo u zatvor, ali im možemo dodeliti konstantni nadzor socijalnih radnika, kaže, Aleksandar Vulin, ministar rada i socijalne politike.Prema njegovim rečima, policija će napraviti izuzetak i problematičnu braću, koja iza sebe imaju već 300 krivičnih dela, uhapsiti i predati Centru za socijalni rad, pištu Večernje Novosti.

- Zbog njih ne možemo promeniti zakon i hapsiti desetogodišnju decu - kaže resorni ministar.

- Ko je taj ko će odrediti da je neko u tim godinama nepopravljiv i da mora da ide u zatvor?! Za mene oni nisu pravilo, već izuzetak u odnosu na 6.600 dečaka i devojčica koji su u hraniteljskim porodicama i prihvatilištima.

Posle napada na Rašu Popova, problematična deca ponovo su smeštena u Prihvatilište, međutim, kao i nekoliko puta do sada, samovoljno su ga napustili.

- Postupajući u skladu sa planom zaštite ove dece, intenzivno radimo na njihovom pronalaženju - kažu u Centru za socijalni rad Beograda. - Odlazimo na teren nekoliko puta dnevno i razmenjujemo informacije s policijom. Posle pronalaska, smestićemo ih ponovo u odgovarajuću ustanovu.

Socijalne službe tvrde da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, nisu u stanju da se same izbore sa ovakvom decom i da im treba pomoć policije. Maloletni delinkventi tako su prepušteni životu na ulici, jer njih ne žele ni hraniteljske porodice, a ni usvojitelji.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track