ZORAN MIJATOVIĆ: Ćuruviju je pre ubistva pratio DB, a na dan ubistva prekinuo mere
Foto: Printscreen Youtube

Ubistvo novinara

ZORAN MIJATOVIĆ: Ćuruviju je pre ubistva pratio DB, a na dan ubistva prekinuo mere

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem bivšeg pomoćnika načelnika resora Državne bezbednosti (DB) Zorana Mijatovića.

Mijatović je rekao da su Ćuruviju dan pre ubistva pratili pripadnici DB, a da je na dan ubistva pratnja prekinuta.

On je rekao da su uzete izjave od svih koji su učestvovali u praćenju i da su to bili uglavnom mladi ljudi.

"Praćenje Ćuruvije bio im je radni nalog, a oni koji su ga pratili nisu očekivali da će se sve završiti sa smrtnom posledicom", rekao je Mijatović.

On je naveo i da je na dan ubistva Ćuruvije po izjavama operativaca DB sve išlo normalno do zgrade Radio Beograda kada je pešaku koji je pratio Ćuruviju i njegovu suprugu neko javio da prekine praćenje rečima: "Beži, ostavi".

"Oni koji su bili u kolima uzeli su operativca koji je peške pratio Ćuruviju i otišli na Kalemegdan gde su pisali izveštaj", rekao je Mijatović.

On je dodao da su ti operativci tek naknadno čuli da je Ćuruvija ubijen u haustoru zgrade gde je živeo.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Kao izvršilac ubistva optužen je bivši pripadnik rezervnog sastava RDB Milan Kurak, koji je u bekstvu.Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.Sudsko veće odbilo je zahtev odbrane da se Radonjić i Romić puste iz pritvora, a nastavak sudjenja zakazan je za 23. septembar.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Radonjića i Romića, istakla je da Mijatović nije bio ni malo naklonjen Radonjiću i Romiću i da bi sigurno podneo krivičnu prijavu protiv njih da je imao bar neki podatak koji ih tereti.

Mijatović je i sam rekao da je analogija nekad dobra a nekad ne, šta ću ja da pomislim u nekom trenutku to nije važno već šta će da pokažu materijalni dokazi, činjenice su jedno a razmišljanje drugo, rekla je Nikodinović.

Nikodinović je rekla da je Mijatović podnosio krivične prijave protiv Radonjića u drugim slučajevima, ali da je njen branjenik oslobođen po svim tim prijavama.Nastavak suđena planiran je za ponedeljak, 26. septembar, kada bi trebalo da svedoči Milorad Ulemek Legija, osuđen u slučajevima Ibarska, Stambolić i Đinđić, koji je u istrazi označio kao odgovornog za ubistvo Ćuruvije nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića.

Marković, prvooptuženi u ovom postupku, osuđen je u slučaju Ibarska i Stambolić i nalaze se, kao i Ulemek, na izdržavanju zatvorske kazne.Svi optuženi na suđenju za ubistvo Ćuruvije negirali su, prilikom izjašnjavanja o optužnici, da su krivi.

Tužilaštvo tvrdi da je Ćuruvija ubijen po nalogu n.n. lica iz vrha vlasti, 11. aprila 1999. za vreme NATO bombardovanja, iz niskih pobuda zbog njegovih javnih istupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track