Crni vrh krije oko 38 tona zlata

Crni vrh krije oko 38 tona zlata

InfoBiz -
Nalazište je na mestu zvanom "Bigar" na Crnom Vrhu u ataru opštine Žagubica, gde je procenjena količina rude približno 38 miliona tona, sa prosečnim sadržajem zlata od 1,3 grama po toni

BOR - Srpska kompanija za istraživanja rudnih nalazišta zlata "Avala Risorsiz" (Resorces), obavlja ispitivanja već dve godine na Crnom vrhu kod Bora i prema zvaničnim rezultatima istraživanja u okolini postoji ležište iz koga može da se dobije oko 48 tona zlata.

Nalazište je na mestu zvanom "Bigar" na Crnom Vrhu u ataru opštine Žagubica, gde je procenjena količina rude približno 38 miliona tona, sa prosečnim sadržajem zlata od 1,3 grama po toni, rekao je menadžer istraživanja kompanije "Avala Risorsiz" Džastin Van der Torn.

"Ovo je značajno otkriće za našu kompaniju i za društvo u celini, jer ovo je najnovije nalazište zlata u Srbiji. Mi kao kompanija, govorimo samo o proverenim podacima i o količini rude za koju sigurno znamo da postoji. Ovo su prvi rezultati istraživanja, radi se isključivo o nalazištu rude zlata, a nadamo se da ćemo u narednom periodu, kada završimo dalja istraživanja, moći da objavimo jošpodataka“, rekao je on.Van der Torn je rekao da rudno telo počinje na površini, a zatim se širi ispod i tip mineralizacije je veoma sličan onom u Nevadi, američkoj saveznoj državi.

"To je sedimentno nalazište, nema zlatnih žila, niti zlata koje može da se vidi golim okom. Same stene liče na bilo koji deo koji se može videti u okolini, ali imaju veliki sadržaj zlata. Osim što istražujemo okolne terene, kako bismo otkrili dodatne rudne rezerve, pokušavamo i da shvatimo tip mineralizacije u ležištu i tačno odredimo koja bi metoda eksploatacije mogla da se primeni“, objasnio je menadžer istraživanja.

Prerano je još da se govori o isplativosti eksploatacije, rekao je Van der Torn i dodao da se istražuje i dalje kako bi bilo definisano ležište i potom odredilo da li je na njemu ekonomski isplativa eksploatacija, tako da bi o eventualnom otvaranju rudnika bilo neozbiljno govoriti u ovom trenutku.

Na terenu su pet istražnih bušilica, timovi radnika, stručnjaka i geologa i koncentrisani su samo na pojas oko reona Bigar.

"U međuvremenu moramo da istražimo nova područja, razvijemo nove projekte jer je područije koje želimo da pokrijemo veoma veliko. Ovo je veliko otkriće za našu istraživačku kompaniju. Mnogo smo vremena proveli ovde. Kao grupa, u Srbiju smo od 2005. i, od tada, smo uložili 90 miliona evra u istraživanje“, rekao je kanadski stručnjak.

"Avala Risorsiz“ je orijentisana na istraživanje Timočkog regiona i prvenstveno ispituje potencijalna ležišta zlata, rekao je Van der Torn i napomenuo da ta kompanije ima sve dozvole za istraživanja u okolini Timoka i u Istočnoj Srbiji.

Trenutno "Avala Risorsiz" upošljava više od 230 uglavnom mladih ljudi, a od toga više od stotinu je iz Bora, 60 iz Žagubice, dok je ostatak je iz drugih delova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja