Cunami stiže, a mi bez pojasa

Cunami stiže, a mi bez pojasa

Komentar dana -

Migrantska kriza dostiže svoj vrhunac! Milioni ljudi iz Sirije, Iraka, Avganistana tek se spremaju da krenu balkanskom rutom, a stotine hiljada njih već sada nam diše za vratom.

Da sve bude još tragičnije, jedini plan koji EU ima je da zaustavi dolazak izbeglica tako što će one ostati u Turskoj. I baš taj jedini plan nije ostvariv.

Tako ostaje samo ona kobna opcija - talasi migranata zapljusnuće zapadni Balkan, pa kako se koja država snađe. Susedi, bogami, zasad lepo plivaju.

Hrvati preko granice propuštaju sve manje izbeglica, a Grci i Makedonci rade stihijski. Navodno ne puštaju ekonomske migrante, a u Srbiju oni, nekim čudom, i dalje stižu.Dok se susedi štite od talasa, Srbija tek traži gumu za spasavanje i ponavlja ono što i vrapci na grani znaju - nećemo podizati ograde, nećemo stavljati žicu, vojska je u pripravnosti. Ali šta ćemo raditi?

Niko ne kaže da migrantima ne treba pomoći, ali kako ćemo i to moći da uradimo kad su naši kapaciteti dovoljni za zbrinjavanje svega 6.000 ljudi, a ekonomija nam na duže staze ne bi podnela ni toliko.

Kako ćemo uopšte sprečiti da se na našoj teritoriji ne nađe više od 6.000 migranata i da ne ostanu svi zarobljeni u Srbiji jer ih niko od suseda ne bi pustio dalje? Odgovori su potrebni odmah! Cunami stiže, a mi još ni pojas za spasavanje nismo stavili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track