DA LI JE MEJOVA ZAPOČELA PUČ U ENGLESKOJ? Novinari smatraju da jeste, Škotska uverena u otcepljenje
Foto: Ap 20 Jul 2016

U susreti izborima

DA LI JE MEJOVA ZAPOČELA PUČ U ENGLESKOJ? Novinari smatraju da jeste, Škotska uverena u otcepljenje

Planeta -

Tereza Mej okrenula je demokratiju protiv sebe, piše novinarka Gardijana En Perkins povodom odluke britanske premijerke da raspiše izbore za 8. jun.

"Mej je izdala ideju o drugačijoj Velikoj Britaniji za koju se do sada zalagala. Ona tačno zna šta radi. To neće biti parlamentarni izbori već puč", napisala je novinarka.

Na sednici parlamenta koja će se održati u sredu uveče odlučivaće se može li se izbori održati 8. juna kako je najavila premijerka Mej.Da bi se izbori održali odluku Tereze Mej mora da podržati i opozicija u Parlamentu.

Predsednik britanskih laburista, druge najveće političke opcije u Velikoj Britaniji, Džeremi Korbin pozdravio je odluku britanske premijerke i rekao da se nada da će je podržati ministri iz svih političkih stranaka, piše Dejli mejl.Ukoliko svi ministri podrže odluku premijerke o održanju prevremanih izbora Parlament će se raspustiti 3. maja, 25 dana pre novih izbora čime će započeti službena politička kampanja. Vlada neće prestati sa svojim radom sve do dana izbora.

Iz stranke Laburista najavili su da će u sledećih nekoliko dana sazvati hitan sastanak na kom će odlučiti o kandidatima za izbore. Tvrde da se od odluke premijerke Mej u njihovu stranku uključilo preko 1.000 novih članova.Iz britanskog Ukipa odluku o prijevremenim izborima smatraju ‘ciničnom’ do koje je doveo slab rejting Laburista, a ne interes države.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon je rekla da je odluka britanske premijerke prilika da Škotska ojača svoj demokratski mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti.

"Što se tiče Škotske, ovaj potez je velika pogrešna procena premijerke", saopštila je ona.

"To će ljudima dati još jednu priliku da odbace usku politiku (konzervativaca) koja unosi razdor, i da ojačaju demokratski mandat koji već postoji za davanje izbora škotskom narodu oko njihove budućnosti", dodala je škotska premijerka.

"Konzervativci vide priliku da pomere Britanju u desno, na silu sprovedu tvrdi Bregzit i uvedu veće rezove javne potrošnje. Ustanimo za Škotsku", napisala je škotska čelnica na Tviteru.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track