Dačić će morati da pregovara sa Haradinajem?!
Foto: REUTERS

Umesto Tačija u dijalogu sa Beogradom

Dačić će morati da pregovara sa Haradinajem?!

Politika -
Lider stranke Alijansa za bolju budućnost rekao da se vraća na mesto premijera u Prištini

BEOGRAD - Ukoliko Haradinaj bude imenovan za premijera to praktično znači da će doći i do promena u formatu i sastavu strana u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu! Naime, nekadašnji komandant takozvane OVK Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu 1998. godine, poručio je, preko svog advokata, Britanca Bena Emersona, da se vraća na mesto premijera u Prištini i da će se angažovati u dijalogu sa Beogradom.

Mediji su uoči (očekivane) oslobađajuće presude Haradinaju već pisali da bi se on mogao vratiti na mesto sa kojeg je, posle podizanja optužnice pred Haškim tribunalom, otišao 2004. godine. Prištinski list Kosova Sot piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da će se Haradinajeva Alijansa za bolju budućnost sigurno pridružiti vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova (DPK) Hašima Tačija, a prištinski Eksres tvrdi da takva koalicija zavisi isključivo od Haradinajeve odluke.Jedina prepreka da Haradinaj postane premijer mogla je biti odluka Haškog tribunala da ga pravosnažno osudi i da mu do sada provedeno vreme u pritvoru zaračuna kao kaznu.

U tom slučaju, naime, njemu bi prema "kosovskim zakonima" bilo onemogućeno da se dalje bavi politikom. Inače, Tači već duže vreme ima problematičnu većinu u kosovskom parlamentu, posebno nakon što su ga napustili neki istaknuti članovi, a i njemu blizak Fatmir Ljimaj je trenutno u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja